Hlavní obsah

Zbrojaři bez prověrek se nedostanou k miliardovým zakázkám

Právo, Oldřich Danda

Čeští zbrojaři mají již delší dobu těžkou hlavu, protože se jim značně ztížila cesta k miliardovým armádním zakázkám. Od poloviny loňského roku totiž začal platit nový zákon o zadávání veřejných zakázek, podle kterého citlivé armádní zakázky nemohou získat firmy, které nemají bezpečnostní prověrku. A tu nemá většina českých zbrojařských firem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pancéřovaný speciál Titus vznikl ve spolupráci Tatry a francouzské firmy Nexter Systems

Článek

Na své kůži to zažívá jeden z největších českých zbrojařů Jaroslav Strnad a jeho firma Czechoslovak Group (CGS), pod kterou spadá například firma Tatra.

Ministerstvo obrany čerstvě zrušilo zakázku za 1,23 miliardy korun na modernizaci děl Dana. Oficiální důvod je, že armáda chce děla nová. Podle informací Práva v tom ale sehrálo roli i to, že firma nemá bezpečnostní prověrku.

Potíže s prověrkou má například Tatra u zakázky na 60 obrněnců Titus za 4,8 miliardy

Ze stejného důvodu má teď firma problém dokončit smlouvu s ministerstvem obrany na dodání 60 obrněnců Titus za 4,8 miliardy korun, kterou Tatra vyrábí s francouzskou zbrojovkou Nexter. Nákup loni v létě schválila vláda, ale Tatra zatím nedodala bezpečnostní prověrku.

Tatra: Řešíme to

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška zakázka na vozidla Titus běží dál. „Nic není zrušeno. Nicméně dodavatel je povinen předložit platnou bezpečnostní prověrku, což se dosud nestalo,“ řekl Právu Pejšek. Dodal, že pokud firma prověrku dodá, předpokládá se podpis někdy letos na podzim. Mluvčí CGS Andrej Čírtek Právu řekl, že problém řeší. „Podmínky nového zákona, aby primární dodavatel měl bezpečnostní prověrku, pokud projekt obsahuje utajované skutečnosti, jsme si vědomi a pracujeme na řešení,“ sdělil.

Podle něj většina českých zbrojařů do změny zákona prověrku nepotřebovala. „Zejména to platilo u pozemní techniky, kde se utajované skutečnosti v projektech zpravidla nevyskytovaly. Prověrku potřebovali spíš dodavatelé elektronických systémů,“ dodal.

Zbrojařům totiž stačilo, že bezpečnostní prověrku měl jejich subdodavatel, který do obrněnců dodával např. vysílačky nebo přijímače utajovaných dat. To byl například případ dodávky 20 nových velitelských a spojovacích pandurů za 2,07 miliardy korun, kterou Tatra s obranou podepsala loni v lednu.

Potřebujeme nové zbraně, které budou na cvičeních kompatibilní s ostatními státy NATO
Karla Šlechtová (ANO), ministryně obrany

Na problém s bezpečnostními prověrkami zbrojařů upozornila ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) v Interview ČT. „Pokud prověrku někdo nemá, tak formální náležitosti zakázky nesplní a neprojde, a to je i věc, která se nyní stala u Czechoslovak Group,“ uvedla ministryně.

Podle seznamu prověřených firem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nemá prověrku většina firem z konsorcia CSG, ale bezpečnostní certifikát nemají ani další větší zbrojaři jako STV Group nebo Omnipol.

Ministryně Šlechtová ve středu vyjasnila rovněž důvody, proč zrušila modernizaci třiatřiceti děl Dana. „Modernizace, kterou nedoporučil začátkem ledna ani generální štáb, by jen prodloužila výzbrojovou agonii. Potřebujeme nové zbraně, které budou na cvičeních kompatibilní s ostatními státy NATO,“ sdělila Právu ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám