Hlavní obsah

Zatímco některé státy už očkují, Česko zaspalo a čeká na analýzu

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco například Velká Británie již proti onemocnění covid-19 očkuje a třeba sousední Německo ve velkém dostavuje vakcinační centra, aby zvládlo naočkovat denně co nejvíce lidí, Česká republika výrazně zaostává. Vakcinační strategie je stále v procesu tvorby a analýzu, jak Česko zvládne očkování, dostane ministerstvo zdravotnictví až na konci roku. Tedy v době, kdy už tu bude několik tisíc dávek vakcíny.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

To, že Česko zaspalo a v přípravách na očkování proti covidu-19 má zpoždění zhruba dva až tři měsíce, v úterý připustil koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom očkování označuje za „největší projekt této vlády“.

Česko má s přípravou očkování zpoždění. Doženeme to za dva tři měsíce, říká koordinátor

Domácí

Vedle dohánění zpoždění se ale také řeší, jak vlastně Česká republika zvládne distribuci prozatím objednaných 12 milionů dávek pro 6,9 milionu lidí. Například vakcína od společností Pfizer a BioNTech totiž vyžaduje skladování při –80 stupních, což může být pro některé provozy složité.

Analýzu si ministerstvo samo ani neobjednalo

Ministerstvo zdravotnictví si proto nechává od poradenské firmy Ernst & Young zpracovat analýzu, která má tuto otázku do konce roku zodpovědět.

„Jde o novou situaci, kterou Ministerstvo zdravotnictví ČR dosud neřešilo. Analýza přinese detailní přehled, zda jsou dostatečně a kvalitně řešeny všechny nutné náležitosti, tak aby nedošlo k nedostatkům až při samotném procesu,“ uvedla pro Seznam Zprávy, které na zakázku jako první upozornily, mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Podle registru smluv je cena analýzy 792 tisíc korun bez DPH, s daní je to pak přes 950 tisíc. Polovinu z částky zainvestuje sama společnost. Smlouvu podepsal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) 9. prosince. Učinil tak na základě nabídky samotné společnosti, jeho resort analýzu původně nepoptával a ani její vznik jinak neinicioval.

Závěry analýzy, které by měl na konci roku resort obdržet, firma vytvoří z rozhovorů s vytipovanými lidmi, ale také z již ministerstvem zpracované očkovací strategie či ze zahraničních studií. Obsažen by měl být i rejstřík rizik, rozpočtů nebo dodavatelů.

„Analýza bude sloužit jako podpůrný dokument, a to hlavně proto, že jde o logisticko-zdravotnickou akci v rozsahu, kterou Česká republika doposud nezažila,“ doplnila pro server Peterová.

Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? STAN tepe Babišovu vládu

Koronavirus

První dávky vakcín pro zhruba 5000 tisíc lidí podle Blatného dorazí do Česka již před koncem tohoto roku. V prvním čtvrtletí příštího roku se očekávají dodávky pro celkem 1,1 milionu lidí. Jako první přijdou na řadu senioři, zdravotníci či zaměstnanci v sociálních službách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám