Hlavní obsah

Zatím osm kandidátů na post šéfa KSČM

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) si po debaklu ve sněmovních volbách bude v sobotu vybírat nového předsedu. Stávající šéf strany Vojtěch Filip už dopředu avizoval, že funkci, kterou zastával 16 let, obhajovat nebude. Sjezd se uskuteční za zavřenými dveřmi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Josef Skála na mimořádném sjezdu strany v roce 2018

Článek

Vedení strany shromáždilo osm nominací, k dalším třem se uchazeči zatím nevyjádřili. Oficiálně jména uchazečů KSČM zveřejnit nechce.

Jsou mezi nimi favorité volby europoslankyně Kateřina Konečná a představitel konzervativní části KSČM Josef Skála. U dalších s menším potenciálem se podle znalců chodu strany očekává, že během volby dají své hlasy jednomu z hlavních rivalů.

Do čela KSČM se po volebním debaklu hlásí Konečná. Chce radikální levici

Parlamentní volby

Na funkci kandiduje podle dřívějšího vyjádření také končící poslankyně Hana Aulická Jírovcová, v nominacích jsou podle informací ČTK například i její kolegové Leo Luzar a Miloslava Vostrá.

Filip, který vedl komunisty 16 let, rezignoval na funkci 9. října večer po vyhlášení výsledků sněmovních voleb. Už předtím oznámil, že obhajovat funkci znovu nechce.

Během uplynulého roku čelil úspěšně pokusům o odvolání s tím, že chce komunisty dovést k volbám a získat podobný výsledek jako v roce 2017. Místo 7,76 procenta hlasů a 15 mandátů ale KSČM získala 3,6 procenta, poslanci museli kanceláře na Malé Straně vyklidit a strana se bude muset hodně uskromnit kvůli razantnímu poklesu státních příspěvků.

Dvaatřicet let od revoluce bude Sněmovna poprvé bez komunistické strany

Parlamentní volby

Na mimořádný sjezd v Top Hotelu na pražském Chodově Filip přijede jako řadový delegát. Chystá se prý vystoupit s projevem, ve kterém spolustraníky vyzve, aby táhli za jeden provaz, pracovali a nehádali se.

Právě kvůli rozhádanosti a ostrým slovům, která padala na předsjezdových jednáních okresních organizací, je podle končícího poslance Jiřího Dolejše dobře, že sjezd bude uzavřený. Kandidát na řadového místopředsedu čeká emočně vyhrocenou diskusi, která „nepatří navenek“.

Volby zdrtily ČSSD a KSČM i finančně

Volby

Vedle nového vedení, které má do jara připravit řádný sjezd, budou komunisté na mimořádném sjezdu řešit, jak se vyrovnají s propadem financí. Skála ani Konečná nechtějí začít rozprodávat nemovitosti, kterých má KSČM po celém Česku desítky. Konečná ČTK řekla, že vedení musí nejprve začít šetřit samo u sebe.

„Zásah do stranické pokladny je zásadní, ale ne neřešitelný, prokážou-li představitelé KSČM na všech úrovních odvahu,” řekla. Skála připravuje plán, jak lépe využít budovy strany.

Filip: Okamžitá rezignace je to nejlepší

Parlamentní volby

Komunisté by za volební výsledek měli dostat podle Dolejše státní příspěvek 19 milionů, celkem za čtyři roky 40 milionů korun. Loni na úhradu volebních nákladů a činnost KSČM získala od státu 46 milionů korun, na provoz dalších 42 milionů korun, zhruba čtyři miliony činil příspěvek státu na činnosti politického institutu komunistů. Na členských příspěvcích strana vybrala 12 milionů, na darech 8,2 milionu korun. Za pronájem nemovitostí KSČM vybrala 20,6 milionu korun. Nejvíc vydává na platy, loni to bylo 42 milionů korun. V hlavním pracovním poměru zaměstnávala KSČM 76 zaměstnanců, na dohodu o provedení práce 169 zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám