Hlavní obsah

Zastavování bezvýsledných exekucí začne v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí bude moci začít v roce 2023. Rozhodla o tom ve středu Sněmovna. Hlasy 162 ze 169 přítomných poslanců schválila novelu exekučního řádu se senátními úpravami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Částečně se omezí zabavování movitých věcí, změní se navíc pořadí splácení dluhu. Například povinná záloha věřitele při zahájení exekuce na její náklady nebo místní příslušnost exekutorů, navzdory snahám části zákonodárců, zavedeny nebudou.

Předloha předpokládá šestiletou lhůtu, po jejímž uplynutí by exekutor bezvýslednou exekuci při splnění určitých podmínek zastavil. Bezvýsledná exekuce by se mohla ještě dvakrát prodloužit, mohla by trvat nejdéle 12 let. Senát prosadil částečnou zpětnou platnost lhůt.

Poslanci schválili zastavení dlouholetých bezvýsledných exekucí

Domácí

Nynější šestileté a delší exekuce by se tak mohly zastavovat v roce 2023, tedy rok po účinnosti novely. Ve sněmovní verzi by to bylo o pět let později.

Lhůty budou moci být v některých případech prodlouženy, například když je exekuce odložena. Vůbec se nebudou týkat vymáhání pohledávek například na výživném na děti.

Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám