Hlavní obsah

Zeman proti Hamáčkovi: Staňkovu demisi nepřijal

Právo, Novinky, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že nepřijme demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Hradní mluvčí o tom v úterý informoval v tiskovém prohlášení po Zemanově schůzce se Staňkem. Předseda ČSSD Jan Hamáček vzápětí oznámil, že do křesla ministra kultury by měl místo Staňka usednout místopředseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk.

Článek

Podle Hradu Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel.

Hamáček však trvá na tom, že premiéra Andreje Babiše ve středu požádá, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání a místo něj jmenoval Šmardu, který působí jako starosta Nového Města na Moravě. Babiš už avizoval, že pokud bude prezident váhat, Staňkovo odvolání navrhne.

Zeman podle hradního mluvčího poslal Babišovi dopis, ve kterém mu navrhuje další postup, uvedla ČTK. Podrobnosti mluvčí neuvedl.

Babiš v úterý večer v Bruselu, kde je na summitu EU, řekl, že bude postupovat podle koaliční smlouvy a prezidenta o odvolání Staňka požádá. „Je to záležitost ČSSD,“ uvedl premiér s tím, že dopis od prezidenta nečetl. „Nominaci (Michala Šmardy) považuji za zvláštní. Musím se podívat do koaliční smlouvy, co tam máme k nominacím ministrů z hlediska odbornosti,“ řekl Babiš. Dodal, že neví, jaké má Šmarda předpoklady k výkonu funkce. „Jde o to, aby kandidát tu funkci zvládl,“ dodal premiér.

Zatímco demisi samotného ministra prezident přijmout nemusí, návrhu premiéra na odvolání ministra je hlava státu podle Ústavy povinna vyhovět. Podle ústavních právníků se rozumí, že tak má učinit bez zbytečného odkladu. Přesný termín ale Ústava neuvádí. „V tomto případě je Ústava jasná, že prezident na návrh premiéra odvolá ministra,“ tvrdí Hamáček.

Foto: David Taneček, ČTK

Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda

Hamáček Šmardovo jméno sdělil prezidentu Zemanovi už minulý týden. Šmardu nominoval jako úspěšného komunálního politika, což bylo i jeho výhodou při březnové volbě nového vedení ČSSD.

Šmarda má uklidnit resort

Příchod Šmardy na ministerstvo Hamáček zdůvodnil slovy, že post člena vlády je vysoce politická funkce a místopředseda ČSSD, který získal na březnovém sjezdu podporu více než čtyř pětin delegátů, se jí zhostí dobře. „Ministr musí být schopen komunikovat nejen ve svém resortu, ale i v rámci celé politiky,“ uvedl Hamáček.

Za úkol má pak prý Šmarda uklidnit situaci v resortu kultury a obnovit komunikaci se zaměstnanci. Prostě jde o to, aby za sociální demokracii mluvily nové tváře, důvěryhodné, a to Michal Šmarda je,“ dodal Hamáček.

Staněk při oznámení rezignace uvedl, že odchází na přání šéfa partaje Hamáčka po „masivní kampani“ a boji s „elitami“, které vyvolalo jeho rozhodnutí odvolat Jiřího Fajta z postu ředitele Národní galerie Praha a Michala Soukupa z křesla šéfa Muzea umění Olomouc. Staněk odvolání ředitelů zdůvodnil špatným hospodařením.

Za Staňka lobboval u Zemana Filip

Spekulace, že Zeman ve funkci Staňka podrží, se objevovaly už dříve. Důvodem by mohlo být právě odvolání Fajta, se kterým má prezident dlouhodobě napjaté vztahy.

Za Staňka u Zemana i premiéra Andreje Babiše (ANO) lobboval šéf komunistů Vojtěch Filip. „Premiéru Babišovi jsem řekl, že u prezidenta republiky podpořím názor, aby prezident demisi nepřijal,“ zopakoval v úterý ve Sněmovně Filip.

Staněk byl mimo jiné kritizován za to, že se zúčastnil předvánočního křtu knihy bývalého komunistického předsedy Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích. Grebeníček si pochvaloval, že má se Staňkem podobné názory na potřebné změny v kultuře. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám