Hlavní obsah

Zápisné na vysoké školy nebude nejspíš ani příští rok

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokoškolští studenti si mohou oddechnout. Vládní koalice totiž zavedení zápisného od září 2014 potichu vzdala. Ač to poslanci ještě nepřiznávají naplno, nechtějí dráždit voliče těsně před volbami. Představitelé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM by placení na veřejných vysokých školách uvítali, ale pro potřebný zákon nemají v tuto chvíli sněmovní většinu jistou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Protestující student před ministerstvem školství

Článek

Koalici drží 99 poslanců a vypomáhají tři bývalí véčkaři, ale nepopulární opatření by tyto počty jistě nahlodalo. „Vezmu-li v potaz míru rozštěpení politické scény a zbývající čas, tak jsem vůči zavedení zápisného lehký skeptik,“ řekl Právu šéf poslanců ODS Marek Benda.

Na dotaz, zda v Agendě 2014 ODS záměrně návrh vynechala, odpověděl: „To nebyl komplexní program, ale šlo o věci, které můžeme reálně na ministerstvech ODS do voleb protlačit.“ Také poslanec ODS a expert na školství Walter Bartoš nad zápisným zlomil hůl. „Podle mého to padlo pod stůl,“ uvedl.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zapochyboval, zda se opatření podaří v tomto volebním období prosadit. „Bylo by to mým velkým přáním, ale co je, či není prosaditelné v této Sněmovně, nedokážu odhadnout,“ uvedl.

Koalice chtěla zápisné prosadit od letoška ve výši až 6000 korun ročně. Pak řekla, že pro něj připraví podmínky, aby se dalo spustit aspoň od září 2014. Teď se ale nad ním zavřela voda.

Peake: Otázka zní, zda je dost času

Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake prohlásila, že se zápisným by případně mělo přijít ministerstvo školství.

„Takový návrh bychom podpořili, ale otázka zní, jestli je na jeho prosazení ještě dost času. Pokud by se naši koaliční partneři báli návrh prosadit, tak my bychom se nebáli. Myslíme si, že studenti by měli nést určitý podíl na financování,“ řekla.

Proti by byly naopak opoziční Věci veřejné, které, když byly ve vládě, podporovaly zavedení školného. „V momentu, kdy se z vysokoškolské koncepce začaly vyzobávat jednotlivé body, zavedení zápisného by byl nekoncepční krok a byl by nesmysl tyto ad hoc kroky podporovat,“ řekl předseda Vít Bárta.

V případě, že by se koalici přesto podařilo prosadit zápisné, tak by ho ČSSD v případě, že by byla u moci, stejně zrušila. Podle lídra soc. dem. Bohuslava Sobotky jeho strana zastává názor, že by bezplatné vzdělávání mělo být od posledního roku mateřské školy po vysokou školu.

„Nesouhlasíme se zavedením školného nebo jiné formy školného na veřejných vysokých školách. Na nich nechceme další poplatky,“ řekl Sobotka Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám