Hlavní obsah

Zaorálek: Rozdělení Ukrajiny by byla základní chyba

Právo, Novinky, jky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl v pořadu Partie na TV Prima, že rozdělení Ukrajiny by byla základní chyba, která by negativně ovlivnila i Českou republiku. S jeho názorem souhlasil i místopředseda ODS Jan Zahradil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

„Informace ze situace na Ukrajině sbírá naše ministerstvo ze všech stran a průběžně je vyhodnocuje. Je však jasné, že Janukovyč opustil Kyjev, protože se celá loď začala potápět. Nevypadá to jako plánovaný krok, ale je to dramatický vývoj situace. Ta atmosféra je taková, že jakýkoliv kompromis, jehož součástí by byl Janukovyč, se stal nemožným. Ten, kdo nechá střílet do lidí, je zkompromitován a není možné s ním jednat,” uvedl Zaorálek s tím, že si však nemyslí, že by myšlenka kompromisní vlády neměla být aktuální.

Ohledně pozice Janukovyče se Zaorálkem souhlasil i místopředseda ODS Zahradil: „Janukovyče už nelze považovat za legitimního partnera v jakémkoliv dalším jednání. Otázka ale je, kdo je tou postavou v té opozici, s kým by se nyní dalo jednat. Musíme přiznat, že také nevíme, kdo je dnes jejím hlavním představitelem. To, zda tam je nějaká jednotící figura, za kterou by se byly opoziční síly schopné postavit, nám ukážou nejbližší dny a týdny“.

Partnerem české vlády je v této chvíli parlament, který zasedá, funguje a jehož poslanci byli řádně zvoleni a vytkli si úkoly, s nimiž lze v řadě věcí souhlasit“, upozornil Zaorálek.

Kompromisem k předčasným volbám

Nejasné vedení Ukrajiny v těchto dnech je skutečně problém, domnívá se Zaorálek. „Kdo má mandát, to mohou určit jen volby, které budou doufám do konce roku. Hlavní cíl by teď měl být najít kompromisní volbu, která by mohla národ dovést k předčasným volbám,” míní.

„Rozdělení Ukrajiny by byla základní chyba. Nechtějí to ani tisíce občanů samotného Charkova. Kdyby k tomu došlo, znamená to, že na Ukrajině trvá boj o sféry vlivu, což by bylo velmi špatné znamení. Vnitřní problém Ukrajiny, tedy ten hrozný způsob dosavadního vládnutí, to je něco, co musí teď Ukrajinci sami mezi sebou vyřešit. Ideálně vybrat demokratickou vládu středu a ne hledat silné osobnosti. Krize Ukrajiny je krize ukrajinské společnosti samotné. Její rozervání není řešení,” zdůraznil Zaorálek, který naznačil, že Tymošenkovou nevidí jako ideálního budoucího lídra země.

Zaorálek: Nevím, zda jsou charismatičtí lídři pro Ukrajinu vhodní

„Víte, Tymošenková je charismatická žena a ač je působivé, že přichází do této situace z vězení, tak si nejsem jist, že podobní charismatičtí lídři jsou pro další etapu Ukrajiny vhodní a zda dokážou zemi sjednotit. Rozhodnutí ale bude na samotných Ukrajincích ve volbách,” dodal Zaorálek.

Zahradil se pak spíše zaobíral tím, jaký vliv by mohl mít rozpad Ukrajiny na ČR. Podle něj by mohlo rozdělení země vést k imigraci mnoha Ukrajinců do naší země.

Zahradil: Situace se trochu podobá Egyptu

„Navíc je zde i otázka energetické bezpečnosti. Česká republika je závislá na ropovodech z Ruska, které vedou přes Ukrajinu. Nyní existuje několik modelových scénářů, co se může teď dít na Ukrajině dál. Možná to tam bude podobné jako v Egyptě, kde padl autoritářský režim. Teď hlavně musí skončit násilí a za několik měsíců by bylo dobré mít novou legitimní vládu, se kterou by bylo možné jednat,” přeje si Zahradil.

Také dodal, že se v krizových momentech ukazuje, že klíčovou roli při podobných situacích v Evropě hrají vůdci klíčových států a ne vedení evropských organizací, jako jsou Evropská komise či Evropský parlament. Zdůraznil, že je nyní důležité, aby se Ukrajina nestala obětí nějakých nacionalistických a krajně extremistických sil, které se v nějaké formě událostí posledních dní účastnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám