Hlavní obsah

Zaorálek chce prověřit Doležalovy odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) požaduje, aby policie prošetřila, jestli z dolní parlamentní komory unikly přepisy odposlechů bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala. Možnost úniku informací z mandátového a imunitního výboru Sněmovny naznačil o víkendu ministr vnitra František Bublan (za ČSSD).

Článek

Zaorálek chce svůj postoj konzultovat s místopředsedy Sněmovny. "Pokud svolá pan předseda Zaorálek kolegium, tak tam rád přijdu a budu podporovat, aby se tím zabývala jak sněmovní komise pro kontrolu operativní techniky, tak i policie sama," řekl místopředseda Sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip.

Ve vedení Sněmovny jsou dva sociální demokraté Zaorálek a Jitka Kupčová, dva občanští demokraté Ivan Langer a Miroslava Němcová, lidovec Jan Kasal a Vojtěch Filip. Langer již o víkendu naznačil, že by byl pro, aby záležitost policie šetřila.

Podle Bublana mají špatné svědomí členové výboru

Ministr vnitra František Bublan o víkendu prohlásil, že policejní odposlechy Doležala poskytl médiím pravděpodobně někdo ze sněmovního mandátového a imunitního výboru, který řešil Doležalovu imunitu.

"Já bych byl pro, aby se to vyšetřilo. Nechci to rozhodovat úplně sám, je to spíše otázka dohody. Podpořil bych ale to, ať policie má možnost to vyšetřit a zjistit, zda byl ten únik ve Sněmovně," řekl Zaorálek. Bublan o víkendu naznačil, že místo úniku by se dalo zjistit například podle toho, na které kopírce byly přepisy pro média okopírovány.

Předsedkyně mandátového výboru Eva Dundáčková (ODS) považuje Bublanovo vyjádření za nehorázné a nepodložené obvinění. "Pan ministr Bublan by měl složit funkci, protože obvinil jedenáct členů našeho výboru zcela bez důkazů. To je naprosto nepřijatelné, všech se nás to velmi dotklo," řekla v neděli.

Doležal měl zprostředkovat úplatek

Doležal byl obviněn počátkem ledna z pomoci k přijímání úplatku. Policie se zahájením stíhání čekala na souhlas Sněmovny, která Doležala na její žádost zbavila 20. prosince loňského roku imunity. Doležal s obviněním nesouhlasí. Kvůli kauze se vzdal poslaneckého mandátu, aby nevrhal negativní světlo na celou ODS.

Policie Doležala podezírá z toho, že žádal od podnikatelů pro radního Prahy 10 Tomáše Hrdličku (ODS) 800 tisíc korun. Radní je předsedou komise územního rozvoje, která těmto místním podnikatelům zamítla možnost další činnosti na pozemcích městské části. Peníze měly podle policie rozhodnutí komise zvrátit.

Reklama

Související články

Odposlechy Doležala prý neunikly od policie

Odposlechy exposlance ODS Vladimíra Doležala podle ministra vnitra Františka Bublana neunikly do médií od policie. Přepisy novinářům pravděpodobně poskytl...

Výběr článků

Načítám