Hlavní obsah

Žalobkyně: Vojenská policie v ČT sebrala i dokumenty, do kterých jí nic není

– Praha • Aktualizováno

Vojenská policie podle státního zástupce při pátečním zásahu v budově České televize (ČT) pochybila. Zabavila i materiály nesouvisející s trestním řízením ohledně podezření na ohrožení utajované informace. Sdělila to v úterý šéfka pražského městského státního zastupitelství Jana Hercegová, podle které musí policisté tyto dokumenty vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Postup svého podřízeného Vladimíra Mužíka, který podal návrh na vydání příkazu k prohlídce, považuje Hercegová za zákonný a odůvodněný.

Mužík podle Hercegové nepřezkoumával, jakým způsobem Vojenská policie prohlídku v ČT prováděla, ani jak byli policisté vyzbrojeni a jak se chovali. "V tomto není státní zástupce věcně příslušný postup policejního orgánu přezkoumávat," uvedla šéfka městského státního zastupitelství. Záznam o zásahu proto Mužík předal inspekci Vojenské policie.

Policie podle státního zástupce nepostupovala správně také proto, že neměla při prohlídce s sebou odborníka na výpočetní techniku kvůli zajištěným počítačům. Materiály, které mohou mít souvislost s vyšetřováním, mají podle jeho příkazu nechat policisté neprodleně prozkoumat znalci a poté také vrátit.

Policisté některé věci vrátí

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák v úterý Právu řekl, že se budou řídit pokyny státní zástupkyně Hercegové, tedy že část zabavených věcí vrátí.

„Vojenská policie má prozatím informaci o tom, že policejní orgán dle názoru státního zastupitelství pochybil, pouze ze sdělovacích prostředků. V dalších krocích se budeme řídit pokyny státního zástupce,“ uvedl Čermák.

Návrh na prohlídku byl podle zákona

Návrh na vydání příkazu k prohlídce podal státní zástupce podle Hercegové zcela odůvodněně. "Ze spisového materiálu vyplynulo, že Česká televize s vysokou mírou pravděpodobnosti má ve svém držení takzvanou 'Informační zprávu', která byla věcí důležitou pro trestní řízení, "sdělila městská státní zástupkyně. Návrh navíc bez výhrad potvrdil soudce Obvodního soudu pro Prahu 6 Kryštof Nový.

Státní zástupce se podle trestního řádu nemusí prohlídky účastnit, dodala Hercegová. Reagovala tak na kritiku, že měl Mužík na zásah dohlédnout. "V době, kdy Mgr. Mužík podával svůj návrh k soudu, neměl k dispozici žádné objektivní indicie, které by nasvědčovaly tomu, že by Vojenská policie tento běžný úkon trestního řízení procesně nezvládla," uvedla.

Postup státního zástupce bude ještě prověřovat Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jeho šéf Vlastimil Rampula chce kontrolu dokončit do pátku.

Do televize vtrhla desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.

K nasazení ozbrojených vojenských policistů jejich mluvčí Čermák v úterý Právu řekl: „Velitel zásahu si po chybném vyhodnocení situace u vstupu do České televize vyžádal asistenci doprovodného zajištění zajišťovacích úkonů.“

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) postavil mimo službu náčelníka Vojenské policie Vladimíra Ložka a dva důstojníky odpovědné za provedení zásahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám