Hlavní obsah

Vojenští policisté v kuklách si po obsazení televize odnesli dva počítače

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jana Perglerová, Naďa Adamičková, Vladimír Michna

Do budovy zpravodajství České televize na pražských Kavčích horách vtrhla v pátek před 19 hodinou, tedy těsně před živým vysíláním Událostí, ozbrojená vojenská policie maskovaná v kuklách a ozbrojená automatickými zbraněmi. Poprvé tam vnikla ve čtvrtek k večeru. Vojenští policisté kolem 23. hodiny budovu ČT opustili.

Článek

Odnesli si podle svědectví přítomných zaměstnaců asi sedm pytlů neznámého obsahu a počítače dvou redaktorů.

"Česká televize zadržuje šéfredaktora zpravodajství Karla Nováka v jeho kanceláři, přestože má večer vystoupit v pořadu Události, komentáře," řekl Právu v 21:30 mluvčí ČT Ladislav Šticha. Novák byl poté propuštěn a do pořadu se dostavil. "Chovali se korektně, ale dělali, abych to nestihl," řekl Novák v ČT.

Novák řekl, že vojenská policie v kanceláři redaktora Karla Rožánka, kde sedí další dva redaktoři, zabavovala vizitky, notesy apod. Mohou z toho tedy zjistit, na jakých kauzách teď redaktoři pracují. Ředitelka kanceláře náčelníka vojenské policie Michaela Cvanová v pořadu řekla, že kdyby ČT dokumenty ve čtvrtek vydala, nemuselo k pátečnímu vstupu dojít. Podle ní se dokumenty nacházejí v kanceláři v budově ČT, ale neřekla, že to má být konkrétně u Rožánka.

Vojenští policisté v počtu zhruba devíti až dvanácti mužů obsadili chodby redakce zpravodajství a snažili se dostat, což se jim vzápětí podařilo, do kanceláře redaktora Karla Rožánka, který měl na starosti informování o okolnostech odchodu Miroslava Krejčíka z čela vojenského zpravodajství.

Policisté pátrali po dokumentu, který byl údajně v režimu utajení. Měli ale tentokrát, na rozdíl od čtvrtečního přepadení, s sebou soudní povolení k prohledání prostor, aby mohli spis či dokumenty získat. Dokument ale v kanceláři nenalezli.

Foto: ČTK

Do sídla České televize v Praze vtrhla asi desetičlenná skupina ozbrojených příslušníků vojenské policie.

„Vojenští policisté se dostali do kanceláře Rožánka, nic, co by je zajímalo, nenalezli. V tuto chvíli (pátek 20:30 - pozn. red.) probíhá jednání policistů s šéfredaktorem zpravodajství ČT Karlem Novákem. Ten je velmi rozezlen a bude si na páteční jednání vojenské policie stěžovat,“ informoval Šticha. ČT v živé reportáži přímo o zásahu informovala v Událostech živým vstupem.

Přeskočili turnikety

ČT ukázala ve vysílání, jak vojáci v kuklách přeskočili turnikety a uzavřeli chodbu, kde se nachází kancelář redaktora Karla Rožánka. Na místě byli i příslušníci Policie ČR. Zhruba po půlhodině vojáci chodbu uvolnili a kancelář začali prohledávat. Vedoucí domácí redakce ČT Robert Malecký ČTK řekl, že televize zvažuje další postup. "Rozhodně se hodláme obrátit na nejvyšší činitele v této zemi," prohlásil. Na svém webu ČT oznámila, že se kvůli zásahu obrátí přímo na premiéra Petra Nečase.

Do bitvy s vojenskou policií se pustil generální ředitel České televize Jiří Janeček. Odmítl jí vydat jakékoliv podklady, které použil redaktor Rožánek v reportáži o bývalém šéfovi Vojenského zpravodajství Krejčíkovi.

V reportáži se objevila zpráva, že měl Krejčík konspirovat proti bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09). V době vysílání reportáže byla ale zpráva utajovaná.

"Nechápu, že byla pečetěna kancelář redaktora ČT. Jde spíš o nepatřičný zlozvyk, jak z dob vojny. Trestní řád tuto situaci nezná. Opět se potvrzuje, že je třeba vznik Generální inspekce, která bude kultivovat práci i Vojenské policie, v souladu s trestním řádem ČR," uvedl v prohlášení ministr vnitra Radek John (VV).

Policie prošetřuje únik utajovaných informací a ve čtvrtek její tři příslušníci přišli do budovy ČT na Kavčích horách a bezvýsledně požadovali vydání dokumentu. „Protože redaktor ČT nebyl v té době přítomen, přikročili vojenští policisté k zabezpečení vstupu do jeho kanceláře tak, aby zabránili možnému vynesení dokumentu, který se tam má nalézat,“ uvedl mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Janeček to odmítá a v pátek odeslal náčelníku vojenské policie Vladimíru Ložkovi a ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) dopis, v kterém si stěžuje na „svévolný“ postup policistů.

Podle Janečka jim nebylo doručeno jakékoliv rozhodnutí o prohlídce či výzva k vydání věci. Janeček také odmítá dokument vydat, „neboť z těchto listin a věcí může být zjištěn původ či obsah informací uveřejněných v televizním zpravodajství“. Čermák pochybení odmítá. Policisté podle něj postupovali v souladu s pokyny státního zástupce.

"Zásah v ČT je naprosto nepřiměřený k tomu, co chtějí policisté získat," řekl Právu předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám