Hlavní obsah

Žalobci odstřelují politiky a mají kontakty na ČSSD, prohlásil Nečas

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) obvinil státní zástupce, že začali systematicky odstřelovat ústavní činitele, protože pro to existuje společenská poptávka. Vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan navíc podle něj nenávidí ODS a má kontakty na některé představitele ČSSD. Prohlásil to v rozhovoru pro časopis Týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas

Článek

Nečas v souvislosti s Ištvanovými kontakty na ČSSD zmínil například místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Ten označil Nečasovo tvrzení za lež. „To je lež. S panem Ištvanem jsem se nikdy nesetkal, nemluvil jsem s ním. Nevím, jak k tomu pan Nečas došel,“ reagoval v neděli Zaorálek na dotaz Novinek.

„Dlouhodobá štvanice”

Nečas, jehož kariéru ukončila kauza spojená s jeho přítelkyní a spolupracovnicí Janou Nagyovou, uvedl, že systematické útoky trvají minimálně od podzimu 2011.

Podle svých slov je terčem "dlouhodobé štvanice" státních zástupců Ištvana a Rostislava Bajgera. Ti si prý už od roku 2011 mapovali jak "funguje premiér a jeho okolí". ČR podle bývalého premiéra a šéfa ODS prožívá pokus transformovat zemi "do podoby České prokurátorské republiky".

Při vyšetřování úniku informací o utajeném svědkovi v kauze transportérů Pandur do médií se prý v prosinci 2011 státní zástupce Bajger ptal Jany Nagyové na okolnosti Nečasových schůzek, její roli při jejich sjednávání a podobně.

Politik - nejsnadnější terč

Nečas v obsáhlém rozhovoru připomíná některé výrazné kauzy minulých měsíců, například vyšetřování nákupu letadel CASA a "pronásledování" exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09), kauzu Letecké záchranné služby, Opencard a obvinění pražské městské rady včetně tehdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS).

"Oni prostě nejsou schopni žádné mafiány ani korupčníky chytit, a protože vědí, že jsou lidé frustrovaní z politiky a existuje společenská poptávka, tak se vrhli na nejsnadnější terč, který tu je - na ústavní činitele a politiky," řekl časopisu Nečas.

Na jeho případu i na kauze někdejšího místopředsedy vlády, předsedy lidovců a nynějšího senátora Jiřího Čunka je prý vidět, že "když na někoho ukážou, tak ho prostě oddělají".

Kritizoval také práci soudů při rozhodování o vazbě. Tvrdí, že státní zástupci mají připraveného soudce a počkají si, až bude mít víkendovou službu, kdy se nepoužívá anonymní počítačový systém přidělování kauz. Podle Nečase proto, aby měli jistotu, že bude rozhodnuto tak, jak si přejí.

Reklama

Související články

Expremiér Nečas chce Ištvanův konec

Expremiér Petr Nečas vyzval k odejmutí kauzy kolem údajného uplácení bývalých poslanců ODS Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Reagoval tak na úterní...

Výběr článků

Načítám