Hlavní obsah

Žalobce Ištvan si pohrává s obnovením stíhání exposlanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra

Vrchní žalobce Ivo Ištvan si nechá analyzovat středeční rozklad Ústavního soudu k rozsahu poslanecké imunity. Chce vědět, zda je možné nyní obnovit stíhání bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Uvedl to v rozhovoru pro server Neovlivní.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

"Nález Ústavního soudu dokládá, že jsme měli pravdu," řekl serveru Ištvan. Podle něj je ale případ právně nesmírně složitý.

Podle rozkladu ústavních soudců se beztrestnost poslanců týká jen jejich projevů k ostatním zákonodárcům, například při schůzích Sněmovny a jejích orgánů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výroky v kuloárech, na internetu, sociálních sítích nebo pro televizi nepokrývá, a to ani když jsou vysloveny v Parlamentu.

Ústavní soud se tak vymezil vůči starším verdiktům Nejvyššího soudu, který takzvanou poslaneckou indemnitu, tedy beztrestnost poslance či senátora za jeho výroky a projevy, vykládal šíře.

Nález ÚS ale nemá zpětné účinky, proto zřejmě neovlivní kontroverzní kauzy tří rebelujících poslanců či Víta Bárty.

Kauza tří bývalých poslanců je jedním z případů kolem někdejší ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové), které vedly v roce 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Začala v roce 2012, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto takzvaného stabilizačního balíčku daňových změn.

Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS. Mezi nimi byli i Šnajdr, Fuksa a Tluchoř, kteří později složili poslanecké mandáty, a tím umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státním Čepru a Českém Aeroholdingu.

Trojice bývalých poslanců byla zadržena a skončila ve vazbě. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že kvůli poslanecké indemnitě jsou vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nelze je trestně stíhat. Poslanci dostanou statisícové odškodné a stát se jim letos v dubnu veřejně omluvil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám