Hlavní obsah

Kauza trafik: Stát se exposlancům ODS omluvil a čeká je statisícové odškodné

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Ministerstvo spravedlnosti se v sobotu veřejně omluvilo bývalým poslancům ODS Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi za stíhání a vazbu v kauze takzvaných trafik v roce 2013. Trojice dostane také odškodné v částkách od 507 tisíc do 847 tisíc korun.

Foto: Novinky

Bývalí poslanci za ODS zleva: Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr

Článek

Exposlanci si údajně nechali slíbit místa ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu, a umožní tak schválení daňového balíčku vlády Petra Nečase (ODS). Trojici ale podle Nejvyššího soudu nelze kvůli poslanecké imunitě trestně stíhat.

„Česká republika se omlouvá za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozeného Marka Šnajdra, které vedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jakož i za jeho nezákonnou vazbu. Tento nezákonný postup vedl k profesní a společenské újmě poškozeného, za což se Česká republika Marku Šnajdrovi omlouvá,“ uvádí se v prohlášení ministerstva spravedlnosti.

Text omluvy byl s exposlanci dohodnut koncem března, výměnou za omluvu nebudou po státu žádat několikamiliónové odškodnění za nemajetkovou újmu. Stát jim vyplatí jen několikasettisícové částky jako náhradu za ušlý zisk a náklady na právní zastoupení.

Soud omluvu posvětil

Dohodu podepsanou nedávno na ministerstvu spravedlnosti posvětil tento týden Obvodní soud pro Prahu 2.

„V usnesení soudu je uvedeno, že omluva má být zveřejněna do tří dnů. My jsme ho dostali ve středu 8. dubna, právní moci nabývá doručením všem účastníkům řízení. Lhůta začíná běžet následujícím dnem,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jiří Hovorka k neobvyklému sobotnímu termínu zveřejnění omluvy.

Ačkoli soud zatím potvrdil pouze dohodu se Šnajdrem, ministerstvo se omluvilo rovnou všem třem exposlancům.

„Tímto jsme definitivně uzavřeli případ monstrózního zásahu vůči mému klientovi,“ uvedl Šnajdrův právní zástupce Lukáš Trojan.

„Jsme rádi, že omluvou bylo toto právní zvěrstvo, doufejme, že na věky, zažehnáno a že se nic takového v moderní demokratické společnosti už nestane,“ komentoval omluvu také Tluchořův právní zástupce Marek Nespala.

Reklama

Výběr článků

Načítám