Hlavní obsah

Podmínky nesplnil nikdo, dodavatel testů pro školáky se přesto měnit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda nezrušila zakázku na dodavatele samotestů pro školáky, kterými je podmíněn návrat žáků do tříd, sdělil ministr vnitra Jan Hamáček. Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil.

Jan Hamáček o antigenních testech pro školyVideo: ČTK

 
Článek

Na vládě se v pondělí čekal spor o testy. Jejich dodavatel byl vybrán meziresortní komisí pod vedením ministerstva vnitra, premiér Andrej Babiš (ANO) ale následně zakázku i vítěznou firmu zpochybnil. Řekl, že bude požadovat zrušení tendru.

„Vláda vše detailně prodiskutovala, nic se nezměnilo. Platí původní usnesení,“ řekl Hamáček po jednání kabinetu. Dodal, že zasedání se zúčastnili i zástupci tajných služeb Bezpečnostní informační služby (BIS) a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Stát podle Hamáčka testy zaplatí až po dodání, pokud by jejich dodání bylo zpožděné, smlouva počítá se sankcemi.

Ministryně financí Alena Schilletová (za ANO) uvedla, že vidí v zakázce spoustu otazníků. „Nabyla jsem dojmu, že žádná z firem nesplnila podmínky. Jsme ale v časové nouzi, tak jsme to vzali na vědomí. Je už podepsaná smlouva, testy jsou na cestě,” sdělila. 

Vítěze soutěže na dodavatele testů pro školáky oznámilo ministerstvo vnitra v čele s Hamáčkem v pátek. Stala se jím firma Tardigrad International Consulting.

Pochybná historie, žádné zakázky pro stát. To je vítěz tendru na testy do škol

Domácí

Server Seznam Zprávy v sobotu uvedl, že vítězná společnost nesplnila podmínky tendru a že ze soutěže ministerstvo vyřadilo firmu Chironax, která podala výhodnější nabídku. Babiš následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení. Hamáček postup ministerstva hájil.

Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování tajné služby BIS, podle které je společnost napojena na stíhané lidi. Server uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi.

Hamáček zároveň řekl, že společnost meziresortní výběrová komise vyřadila i proto, že na ni vyvíjela „nestandardní” nátlak.

Člen komise hodnotící nabídky na covid testy podal oznámení na policii

Domácí

„Při opakovaných telefonátech ekonomickému náměstkovi ministerstva vnitra se odkazovali na komunikaci s premiérem,” řekl Hamáček serveru. Později oznámil, že se jeden z členů komise obrátil kvůli nátlaku na policii.

Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl. Vítěznou firmu označil za podivnou. V neděli premiér řekl, že by uvítal, kdyby byl zveřejněn zápis z jednání výběrové komise. Spor s Hamáčkem označil za zbytečný. Zároveň řekl, že by bylo nejlepší, kdyby stát testy koupil přímo od čínského výrobce.

Návrat do škol musí zůstat prioritou, reaguje opozice na Babišovy pochyby

Domácí

První dodávku testů by měla firma dodat do 28. února. Majitelka firmy Monika Jírovcová o víkendu v tiskové zprávě uvedla, že už firma první dodávku 1 000 350 testů zaplatila. Ministr vnitra v pátek uvedl, že cena za test včetně dopravy je 65 korun.

Celkem má podle něj firma dodat 3 654 000 testů. Hodnota zakázky tak vychází na 237,5 milionu korun. Jírovcová v prohlášení odmítla tvrzení, že její firma nesplnila podmínky tendru.

Reklama

Výběr článků

Načítám