Hlavní obsah

Zákaz potratů vládou neprošel

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uzákonění takřka úplného zákazu potratů vláda na pondělní schůzi podle očekávání odmítla. Lékaři, který by zákrok provedl, by podle poslaneckého návrhu hrozilo až pět let vězení. Kriminalizace interrupcí nemá šanci na úspěch ani v parlamentu. Sami autoři předlohy, osm lidovců a Petr Pleva z ODS, ji chápou spíš jako otevření diskuse.

Foto: Jan Kaše

Přeběhnout lávku v dřevácích nebylo vůbec jednoduché

Článek

Poslanci v čele s Jiřím Karasem (KDU-ČSL) navrhli, aby za provedení potratu hrozilo lékaři nejen vězení, ale případně i zákaz činnosti. Až na rok by mohl být uvězněn podle novely člověk, který ženu k potratu svede nebo jí k němu pomáhá. Samotná žena, která by potrat podstoupila či se zbavila nenarozeného dítěte sama, by trestána nebyla, navrhli poslanci.

Potrat chtějí umožnit jen pro případy, kdy je nutný k záchraně života rodičky a tehdy, když je těhotenství následkem znásilnění. Termín "vyvolání potratu nebo usmrcení plodu" v legislativě navrhují nahradit slovy "usmrcení počatého, ale dosud nenarozeného dítěte."

Podle některých kritiků by novela vyvolala "potratovou turistiku", kterou jsou například nuceny podstupovat ženy z Polska, kde jsou potraty zakázány.

Lékaři návrh považují za nesmyl a středověk

Počet potratů v ČR od roku 1989 klesá. Ještě v roce 1990 jich bylo 100.000. Autoři předlohy s odvoláním na oficiální statistiky uvedli, že za posledních pět let jich bylo celkem přes 180.000.

"Je to nesmysl. Vůbec se divím, že se vláda něčím takovým zabývá. Návrh musí odsoudit každý normálně myslící člověk 21. století," řekl Právu Ladislav Bohatý, soukromý gynekolog z Prahy.

Kategorické ne říká i předsedkyně zdravotního a sociálního výboru Sněmovny Milada Emmerová (ČSSD): "Nesouhlasím s návrhem.Jsem lékařka a vím o čem mluvím."

Komunistický místopředseda sněmovny Vojtěch Filip je rovněž proti. "Nemyslím si, že je možné porušovat práva matky," říká Filip.

"Zakázat potraty tím, že budu kriminalizovat lékaře je středověk, neuvěřitelné tmářství a totalita. Ti poslanci vůbec netuší, co dělají. Buď to dělají z fanatismu, nebo se chtějí zviditelnit," řekl Právu prezident České lékařské komory David Rath.

"Do moderní společnosti západního typu takový návrh vůbec nepatří. Spíše bych uvítal, a to jsme i autorům návrhu napsal, kdyby se poslanci postarali o větší prevenci potratů, tedy, aby se žena k zákroku vůbec nedostala. Ale kriminalizovat lékaře? To naprosto odmítám," dodal Rath.

Potratů ubývá

Počet potratů v ČR od roku 1989 klesá. Ještě v roce 1990 jich bylo 100.000. Autoři předlohy s odvoláním na oficiální statistiky uvedli, že za posledních pět let jich bylo celkem přes 180.000. "Potraty v ČR klesají i proto, že je dnes velmi dostupná antikoncepce a už ve školách se děti o tom učí, nebo se seznamují s bezpečným sexem v nejrůznějších přednáškách lékařů. Navíc mladá generace má dnes dost informací i z médií," soudí Rath.

Podle ČTK se ve Sněmovně zřejmě brzy objeví také návrh zákona, který by umožnil anonymní porody. Lucie Talmanová z ODS nedávno řekla, že ho předloží po prázdninách. "Trošku nás k tomu vyprovokovala snaha některých kolegů zakázat potraty. Tohle by byla mnohem smysluplnější a prospěšnější cesta, jak dále snížit počet interrupcí, než nějaký zákaz," uvedla Talmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý má právo na život

Obtížně si představit protivnější a nepříjemnější téma, než jsou potraty a tzv. "Potratový zákon". Problematice potratů se pokud možno velkým obloukem snaží...

Potratová loď opustila Polsko

Nizozemská loď Langenort, na jejíž palubě je gynekologická ordinace umožňující provést odbornou interrupci, dnes opustila polský přístav Wladyslawowo a vyplula...

Výběr článků

Načítám