Hlavní obsah

Zájemců o Hrad přibývá. Recesista vzývá monarchii a chce peníze na letenku

• Aktualizováno
Novinky, jas

Schválení přímé volby prezidenta umožnilo vyjevit politické ambice i mnoha doposud apolitickým jedincům. Patří mezi ně i nejnovější potenciální kandidát, sochař a zjevný recesista Emil Adamec. Ten se označuje za monarchistu s upířími sklony a kandidovat je připraven v okamžiku, kdy se mu lidé složí na letenku, aby mohl přicestovat z Hongkongu, kde momentálně pracuje.

Foto: emiladamec.cz

Představa předvolebního stánku, kterou Adamec prezentuje na svých stránkách

Článek

"Prezidentem se chci stát jen proto, abych republiku přivedl ke konstituční monarchii, jakožto věřím jediný stabilní a funkční systém současnosti. Přičemž našim právoplatným panovníkem je budoucí král - Princ Ferdinand Zvonimír Habsburský," uvádí Adamec na svém webu, který má krom pobavení představit i jeho tvorbu.

"Nejen že nemám ani jeden podpis na petičních arších, realita je bohužel taková, že v tuto chvíli nemám vůbec žádné finanční prostředky, tedy ani na naše letenky," přiznává upřímně.

Zda recesista zaujme své možné budoucí poddané, není zatím jasné. Úspěchy se svou kandidaturou již slaví pedagog a skladatel Vladimír Franz, který ve čtvrtek spustil své předvolební stránky. Uznávaný umělec, jehož si široká veřejnost spojuje především s výrazným tetováním, však míní svou kandidaturu vážně.

Foto: Dušan Dostál, ČTK

Vladimír Franz

"Prezident republiky je v rámci ústavního systému naší země občany vnímán jako symbol naděje. Pokud dokážu voliče oslovit, chci takovým symbolem naděje být," svěřil se na svém webu.

Záměr kandidovat oznámila před pár dny i advokátka Klára Samková.[celá zpráva]

Podle předvolebních průzkumů je zatím nejvážnějším kandidátem expremiér Jan Fischer. Za ním se umisťují kandidát SPOZ Miloš Zeman a ekonom Jan Švejnar. Ten však doposud svou kandidaturu nepotvrdil.

Kandidovat může podle zákona každý občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. Nominovat jej může 50 000 občanů, případně 10 senátorů či stejný počet poslanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám