Hlavní obsah

Zájem dětí o alkohol rapidně klesl, zajímají je víc mobily

Právo, Oldřich Danda

Dospívající děti ve věku 15 let v Česku i v celé Evropě přestávají pít alkohol. Důvodem je, že více času tráví hraním her a surfováním na internetu. Společnost je vůči pití dětí stále méně tolerantní. Mezinárodní studie srovnává vývoj konzumace alkoholu u osob mladších patnácti let mezi lety 2002 a 2014.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokles zkušeností s pivem, vínem či tvrdým alkoholem je přitom podle zjištění odborníků z Univerzity Palackého v Olomouci v posledních letech rapidní, zájem o experimentování s alkoholem klesl o více než polovinu.

„Alespoň jedenkrát týdně se v roce 2014 napilo alkoholu 17 procent mladých Čechů, v roce 2010 to bylo 39 procent. Je ale důležité připomenout, že Česko je stále nad evropským průměrem,“ řekl vedoucí výzkumného týmu Michal Kalman. V roce 2010 nastal zlom a děti začaly alkohol konzumovat méně a také v pozdějším věku.

V Evropě se jednou za týden napije 13 procent patnáctiletých. České dívky a chlapci pijí proti evropským vrstevníkům více piva, naopak v Evropě mladí pijí více tvrdý alkohol než Češi.

V celé Evropě klesá také podíl dětí ve věku třinácti let, které vyzkoušely alkohol. V roce 2002 poprvé okusily alkohol tři čtvrtiny třináctiletých dětí, v roce 2014 to bylo 28 procent. „U nás je to dokonce 25 procent, což Česko řadí pod evropský průměr,“ poznamenal Kalman.

Fascinace virtuálním světem

Za tak výrazným poklesem podle něj stojí hodně faktorů. „Zpřísnila se vymahatelnost legislativy. Klesá užívání tabáku, což s pitím alkoholu souvisí. Společnost není tolik tolerantní. Přijali jsme evropský životní trend. A samozřejmě v tom hraje roli větší závislost na telefonech, počítačích a sociálních sítích,“ dodal Kalman.

Odborník na závislosti Ladislav Csémy poznamenal, že výrazné změny potvrzuje i další studie, která před časem proběhla mezi šestnáctiletými. Csémy považuje za nejproblematičtější důvod, proč děti přestávají mít zájem o alkohol, právě jejich fascinaci virtuálním světem.

„Dnes má každý patnácti- či šestnáctiletý mobil s internetem v kapse a jasně se ukazuje, že to má vliv na užívání alkoholu,“ řekl Csémy.

Podle posledních výzkumů puberťáci tráví denně několik hodin u počítačů či mobilů. „Chlapci hlavně při hraní her, děvčata zatím o hry nemají zájem, ale dokážou hodiny komunikovat na sociálních sítích,“ řekl Právu Csémy. Dodal, že se začínají v ordinacích objevovat první lidé, kteří chtějí bojovat se závislostí na internetu.

„Např. některé ženy si stěžují, že jejich manželský život negativně ovlivňuje, že jejich manželé tráví příliš času u počítačů,“ poznamenal.

Anketa

V kolika letech jste začali konzumovat alkohol?
Po 18. narozeninách
19,2 %
Mezi 15. a 18. narozeninami
59,1 %
Mezi 13. a 15. narozeninami
14,7 %
Ještě před 13. narozeninami
7 %
Celkem hlasovalo 1683 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám