Hlavní obsah

Zaorálek: Herman nedodržel slovo, připadal jsem si jako kašpar

Právo, Novinky, tov, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nedodržel slovo a dohodu vlády, když se oficiálně sešel na půdě ministerstva s dalajlamou. V diskuzním pořadu Partie to v televizi Prima řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pročínské prohlášení ústavních činitelů proto podle něj bylo nutné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek nepřímo potvrdil dohodu vlády, podle které ministři mohou dalajlamu přijmout, ale nikoli na půdě ministerstva, protože to by bylo diplomatické přijetí. Podle dohody o strategickém partnerství s Čínou diplomatické přijetí dalajlamy zpochybňuje územní integritu.

Zaorálek o tom mluvil i s ministrem Hermanem před jeho setkáním s dalajlamou, když byl ale v zahraničí, dozvěděl se, že Herman změnil názor. Dalajlamu navíc na ministerstvu přijal za přítomnosti místopředsedů Poslanecké sněmovny a Senátu.

”Pan Herman se na mě obrátil, že se setká s dalajlamou na Fóru 2000. Najednou jsem si přečetl, že oficiálně přijme dalajlamu na ministerstvu. Poslal mi SMS, že se situace vyvinula, že ho přijme na ministerstvu. Že je to pro něj otázka svědomí,” řekl Zaorálek.

Herman v neděli Zaorálkova slova odmítl. „Naprosto se musím ohradit proti takovému tvrzení, nikdy jsem neslíbil, že se s dalajlamou nesetkám. Naopak, když došlo na diskusi, tak jsem řekl, že takový slib je nepřijatelný a je v rozporu s mým svědomím. Jako demokraticky zvolený politik naprosto odmítám diktát Pekingu a určování, s kým se mohu a nemohu setkat,“ řekl Právu.

Herman také odmítl Zaorálkovo tvrzení, že by se zavázal, že dalajlamu nepřijme oficiálně na půdě svého resortu. „Pan ministr nemluví pravdu. Nikdy jsem nic takového neslíbil a jestli má někdo potřebu takto servilním a vazalským způsobem se zavazovat jakékoli velmoci, já to odmítám,“ doplnil Herman.

Dělal hrdinu?

”Snažil jsem se mu dovolat, když jsem ho večer konečně zastihl, říkal jsem - tohle je vážná věc, máme dohodu, dokonce jsme o tom spolu mluvili. Řekl jsem mu, že je to politická provokace, nejen vůči Číně, ale vůči mě. Já jsem byl tak trochu kašpar,” dodal Zaorálek.

Podle ministra zahraničí ČR udělala něco, co si nedovolil ani prezident Obama, ani slovenský prezident Kiska. ”Herman vystoupil z řady a stal se hrdinou,” řekl také Zaorálek, podle kterého je dodržování politických dohod  základ kultury diplomacie.

Ministr Herman pro Právo uvedl, že Zaorálkovi poslal jako první textovou zprávu 17. října kolem poledne, kde ho informoval, že se s dalajlamou hodlá setkat na ministerstvu kultury. Podle Hermana tak ale došlo na základě vzájemné dohody. Zaorálek mu poté prý volal, ale protože měl jednání, tak to Herman neslyšel. „Telefonicky jsme se spojili až týž den večer, kdy jsem byl na galavečeři Fóra 2000, kde byli mimo jiné přítomni bývalí diplomaté Palouš a Kolář,“ uvedl Herman s tím, že se Zaorálka ptal, zda situaci chce konzultovat ještě s nimi.

Podle europoslance Jana Zahradila (ODS) by vláda měla držet jednotnou linii. Myslí si ale, že stačilo ujištění ministra zahraničí, že se česká politika vůči Číně nemění. Prohlášení označila za příliš submisivní. „Čínská strana si vás vychutnala, na tiskové konferenci si vás prostřednictvím tiskového mluvčího namazala na chleba,” dodal Zahradil.

Neví, komu věřit

„Zeman se pokusil někoho dovydírat přes jeho strýce,“ řekl také europoslanec ke kauze neuděleného vyznamenání pro Jiřího Bradyho.

„Pokud by někdo s vyznamenáními obchodoval, je to zavrženíhodné. Nevím, komu mám věřit,” řekl Zaorálek. Podle něj by se měl změnit systém, aby se lidé o vyznamenání dozvídali oficiálním dopisem, ne z telefonátů. „Mně se dlouhodobě nelíbí, že se takhle obvolává, slyším to od těch oceněných. Myslím, že tam ten telefonát byl, otázkou je, co v něm zaznělo,“ dodal Zaorálek.

Sporné prohlášení podepsali ho prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Zdůraznili v něm, že Česko "při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí". Stručný dokument rovněž obsahuje ujištění, že "osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám