Hlavní obsah

Žádné mobily Huawei z Úřadu vlády zatím nepůjdou

Novinky, Barbora Zpěváčková

Premiér Andrej Babiš (ANO) otáčí ohledně mobilních telefonů čínské firmy Huawei. Před Vánoci prohlásil, že nařídil, aby se Úřad vlády mobilů zbavil kvůli možnému bezpečnostnímu riziku. Nyní svoje vyjádření mírní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) mírní vyjádření o mobilech HuaweiVideo: Novinky

 
Článek

Velmi rázně reagoval Babiš, když Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval, že hardware a software od čínských firem Huawei a ZTE jsou bezpečnostním rizikem.

„Zjistil jsem před několika měsíci, že máme na Úřadě vlády nějaké mobily Huawei. Nevím, kde se tam vzaly. Zkrátka jsem nařídil, aby šly pryč, a za Úřad vlády jsem to řešil,“ řekl Babiš před Vánoci ve Vídni.

Foto: Novinky

Interview Andrej Babiš

Nyní Babiš svá vyjádření mírní s tím, že se jedná jen o pět telefonů a že NÚKIB musí představit analýzu. Celou věc bude v pondělí řešit vláda.

„Říkal jsem, že jsem o tom před časem mluvil na Úřadu vlády. Dostali jsme takovou informaci od NÚKIB, která následně byla změněna. Ten materiál, který předložil NÚKIB ohledně bezpečnostního rizika, jsme přerušili a budeme pokračovat v pondělí 7. na vládě,“ uvedl ve čtvrtek Babiš v Lánech po obědě s prezidentem.

„Paradoxně všichni operátoři v ČR pracují na technologiích Huawei, je potřeba, aby nám to NÚKIB vysvětlil a předložil nějaké analýzy,“ dodal.

Na opakovaný dotaz Novinek, jestli se Úřad vlády mobilů Huawei zbaví či zbavil, přímo neodpověděl. „Bavíme se o pěti telefonech, takže to není žádná zásadní informace,“ uzavřel premiér.

Babiš sklidil kritiku za servilitu

Podle informací Novinek Babiš svým razantním vyjádřením ohledně mobilů Huawei naštval Číňany. Novinkám to potvrdil důvěryhodný zdroj, který je s celou situací dobře obeznámen. Prozradil také, že se žádné mobily zatím vyhazovat nebudou.

Babiš se kvůli informacím NÚKIB mezi svátky sešel s čínským velvyslancem v České republice Zhangem Jianminem. Opozice následně Babiše zkritizovala kvůli servilitě k Číně.

Chystá se bezpečnostní analýza

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

Zařízení Huawei kromě Úřadu vlády používá například ministerstvo průmyslu, ministerstvo zdravotnictví i spravedlnosti, ale také Správa Pražského hradu či Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upřesnil, že v rámci kritické infrastruktury státu se jedná zhruba o 50 systémů. „Nejprve proběhne bezpečnostní analýza,“ sdělil Novinkám.

NÚKIB v polovině prosince upozornil, že používání softwaru a hardwaru společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní riziko, neboť obě firmy mohou být čínskému státu nápomocné při jeho zpravodajských aktivitách. Čínské firmy to odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám