Hlavní obsah

Začalo projednávání církevních restitucí, Grebeníček mluvil o "morálním bahně"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci začali v pátek po poledni projednávat třetí čtení návrhu zákona o narovnání s církvemi. Opozice jej ostře kritizuje a je připravena za pomoci obstrukcí jeho projednávání vládě ztížit. Vzhledem k tomu, že opozice vetem zabránila schvalování zákonů po 14:00, na hlasování nedošlo. Jednání bylo přerušeno do příští středy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Opoziční lavice ve Sněmovně

Článek

Opoziční poslanci začali hromadně pranýřovat vládu za snahu vyrovnání protlačit navzdory jejich nesouhlasu. Navrženo bylo jak zamítnutí zákona, tak jeho vrácení do druhého čtení.

Od komunistických poslanců padala od počátku projednávání slova o tunelování státního majetku, zadlužování budoucích generací, církvích, které se napakují, i o nekřesťanském zdražování. Poslanci neváhali dlouhé minuty hovořit i o zcela nesouvisejících tématech, které jim posloužily ke kritice vlády.

Poslankyně KSČM Marta Semelová například usoudila, že vláda je si vědoma svých hříchů a skrze církevní restituce se snaží vykoupit. Její kolega Miroslav Grebeníček neváhal ve svém příspěvku hovořit o "morálním bahně".

Církevní restituce se táhnou již řadu let. Pokud by k nim nedošlo, mohly by se církve navrácení majetku dožadovat soudní cestou. "Ať se církve soudí," nabádala kabinet k tomuto postupu Semelová.

Opozici vadí rozsah vraceného majetku. Považuje jej za přemrštěný a poukazuje i na to, že v nynější ekonomické situaci je takováto zátěž rozpočtu příliš velká. Vládě vyčítá, že se s ní na návrhu nesnažila dohodnout.

Církevní restituce
Církve by podle vládního návrhu měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám