Hlavní obsah

Záběry z medvědího brlohu brněnské zoo těsně před smrtí mláďat

– Brno • Aktualizováno

Brněnské zoologické zahradě se napodruhé nepodaří odchovat lední medvíďata. Medvědice Cora o uplynulém víkendu porodila po třech letech dva potomky, ale ředitel zoo Martin Hovorka potvrdil, že oba sežrala. Unikátní záběry z kamery s nočním viděním ukazují Coru a jedno z jejích mláďat, které se schovává pod její přední tlapou.

Článek

Medvíďata zřejmě nebyla životaschopná, a jejich matka proto situaci vyřešila tak, jak tomu ve volné přírodě bývá.

Medvíďata přišla na svět v noci na neděli. Pro zoo by znamenala po nedávném úspěšném odchovu Cořiných dvojčat Billa a Toma další chovatelskou senzaci.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Medvědice Cora odchovala dvě mláďata v roce 2008

Cora byla umístěna v potemnělém porodním boxu. Je zcela izolovaný od okolního světa, aby měla na své mateřství absolutní klid. Medvědici nenavštěvovali ani chovatelé. Nedostávala krmivo.

Chovatelé sledovali dění v boxu infračervenou kamerou, záznam byl ale nekvalitní a mláďata nezahlédli. Podle zvuků pak určili, že Cora přivedla na svět dva potomky. Předpokládali, že péči o ně bez potíží zvládne, jak tomu bylo v předchozím vrhu.

Cora se nervózně procházela po boxu

V úterý chovatelé zahlédli na kameře jedno mládě. Zvukové spojení s boxem se ale přerušilo. Medvědice se pak začala chovat zcela nestandardně. Při prvních mláďatech, Billovi s Tomovi spokojeně polehávala v boxu. V uplynulých hodinách v něm ale začala nervózně přecházet.

"Rozhodli jsme se proto nahlédnout dovnitř. Bohužel jsme mláďata nenašli a nejsme schopni ani stoprocentně říci, zda byla skutečně dvě nebo jen jedno. Musíme pouze doufat, že příště bude Cora ve svém mateřství úspěšnější," doplnil Hovorka.

Narození minulých dvojčat zvýšilo zoo návštěvnost

Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý. Než se podařil v případě Billa s Tomem, byl i u Cory provázen několika neúspěchy. Medvědice nebyla schopna se o medvíďata postarat a její potomci uhynuli. Pak se jí ale v roce 2007 podařilo přivést na svět dvojčata, která vyrostla a těší se dobré kondici. Proto nyní chovatelé doufali, že se bude minulý úspěch opakovat.

Narození Billa s Tomem v sezóně 2008 výrazně vylepšilo návštěvnost brněnské zoo. Zavítalo do ní 320 tisíc lidí, tedy o 70 tisíc více než obvykle. Šlo o vůbec nejvyšší návštěvnost za uplynulých 20 let. Letos by se návštěvnost měla opět pohybovat okolo čtvrt miliónu turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám