Hlavní obsah

Za účtenkovou loterii ministerstvo platilo miliony, i když neprobíhala, zjistil NKÚ

Aktualizováno

Ministerstvo financí platilo účtenkovou loterii, která byla zavedena v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb, i v době, kdy neprobíhala. Resort ani nevyhodnotil, zda loterie pomohla s výběrem daní, což měl být její smysl. Zjistila to kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Loterie Účtenkovka

Článek

NKÚ se zaměřil na hospodaření ministerstva v letech 2019 a 2020, zejména na pronájem nemovitostí či výdaje s účtenkovou loterií.

„Účtenková loterie měla motivovat občany k přebírání účtenek od obchodníků a tím podpořit řádný výběr daní. Ministerstvo financí po ukončení loterie její přínos nevyhodnotilo. Přitom za ni zaplatilo celkem 231 milionů korun,” konstatoval NKÚ s tím, že 160 milionů korun šlo na peněžité či věcné výhry.

Jelikož smlouva na provoz loterie byla v roce 2017 uzavřena na dobu neurčitou a nepočítala s předčasným ukončením loterie, platilo ministerstvo i v době, kdy již loterie neprobíhala a systém byl pouze udržován. To přišlo daňové poplatníky na 14 milionů korun.

Tehdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zjištění NKÚ odmítá. „Je to jednoduché. Měli jsme platnou smlouvu, kterou jsme museli dodržet. Já jsem ale kvůli covidu hledala úspory, kde to šlo, a za ten jeden rok, kdy Účtenkovka (účtenková loterie) nebyla, jsme ušetřili 65 milionů, které jsme nemuseli vyplácet na výhrách," citovala Schillerovou ČTK.

Kontrolní úřad zjistil nedostatky v hospodaření VZP

Domácí

Kontrola se pozastavila rovněž nad tím, že resort 13 let pronajímal rozsáhlé pozemky na výstavišti v Letňanech o výměře téměř 30 000 metrů čtverečních za neměnnou cenu.

K její úpravě došlo až v roce 2021, avšak s valorizací ve výši 2,6 procenta bez inflační doložky. Jen v roce 2020 přitom inflace dosáhla 3,2 procenta a samotný nájemce v nabídkách k uzavření smlouvy operoval s inflací ve výši 4,5 procenta. Smlouva byla uzavřena do roku 2026.

Podle ministerstva není tvrzení NKÚ o neměnné ceně pravdivé a nájemné bylo od roku 2008 každoročně zvyšováno o inflaci. Resort se domnívá, že postupovalo s péčí řádného hospodáře. Schillerová uvedla, že úřad novou smlouvou dosáhl odstranění nevýhodných ujednání z dřívějšího kontraktu, například smluvního předkupního práva nájemce. Valorizace nájemného podle ní vycházela ze střednědobého výhledu inflace známého v té době, aktuální výše inflace tak nebyla rozhodující.

Stanjura se kvůli auditu fotek Schillerové obrátil na dohledový úřad

Domácí

„Rozhodně odmítám tvrzení, že sám nájemce nabízel inflaci 4,5 procenta. To mohlo být maximálně v nějakém návrhu dodatku, kterým chtěl prodloužit pro MF nevýhodnou smlouvu. Pokud jde o smlouvu novou, tam trval na co nejnižší fixní valorizaci a inflační doložku odmítal,” dodala Schillerová.

Závěry NKÚ považuje za absurdní, úřad podle ní hledá chybu za každou cenu a výsledkem je to, že se kritizují i úspory.

Reklama

Výběr článků

Načítám