Hlavní obsah

Za služební zákon bude u Zemana orodovat celá vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novela služebního zákona, kterou Sněmovna ve středu schválila, by neměla skončit u Ústavního soudu. Myslí si to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který hodlá spolu s ostatními ministry přesvědčovat prezidenta Miloše Zemana, aby nepodával ústavní stížnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

Zeman tento postup nadnesl v souvislosti s tím, že bude-li návrh obsahovat tzv. politické náměstky a jeho případné veto bude přehlasováno, může se obrátit právě na Ústavní soud.

"My se o to budeme snažit, všichni z vlády. Pan prezident má řadu schůzek s různými členy vlády v rámci svého pracovního programu. Budeme se ho snažit přesvědčit o tom, že není důvod, aby tu věc zkoumal Ústavní soud," uvedl ve čtvrtek Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podotkl, že existují věci, které k Ústavnímu soudu patří, a to zejména ty, které se negativním způsobem dotýkají základních práv občanů. "Ale tady o nic takového nejde," zdůraznil premiér.

První bude přesvědčovat Chovanec

Prezidentovi se nelíbí, že poslanci z normy nevyňali zřízení politických náměstků. Proto je podle něj logické, že bude normu vetovat. Odpoledne se s prezidentem sejde ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se ho bude snažit přesvědčit, aby tak nečinil.

"Vezu panu prezidentovi nějaké podklady z ministerstva vnitra a stanovisko našich právníků, aby si ho mohl prostudovat," řekl Chovanec. Šance, že se prezidentův postoj změní, podle něj existuje.

"Naděje je vždycky. Samozřejmě je to právo pana prezidenta se rozhodnout o tom veto použít," dodal ministr. Pokud by Chovanec neuspěl, bude prý Sobotka za Zemanem posílat další ministry.

Nová norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část dosud nenabyla účinnosti. Vlády ji několikrát odkládaly s poukazem na značnou finanční náročnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám