Hlavní obsah

Brno za to nemůže. Skokový nárůst na jižní Moravě byla chyba dat

Právo, Novinky, jas, pko, jam
Aktualizováno

Výrazný nárůst nově nakažených v Jihomoravském kraji, a zejména v Brně, který ukázala statistika za středu, byl výsledkem chybného načtení dat. Právu to ve čtvrtek sdělila vedoucí Protiepidemického oddělení pro Brno a Brno-venkov Radka Boháčová. Zda a jak korekce ovlivní i celorepubliková čísla za středu, zatím není jasné.

Článek

Podle oficiálních údajů za středu dramaticky vzrostl počet nakažených v Jihomoravském kraji, zejména pak v Brně. Podle Boháčové však není za vysokými čísly řádění viru covidu-19, ale chyba v počítačovém systému.

„Jde jen o chybu dat a nárůst je jen papírový. Do nově pozitivních se nám načetli lidé pozitivně testovaní v lednu a únoru,“ vysvětlila pro Právo.

Web ministerstva od rána hlásí technické komplikace. Už od časných ranních hodin je na něm upozornění, že aktualizace přehledů a otevřených datových sad se uskuteční až později v průběhu dne. Přesto se tam začala dopoledne načítat data za středu, která tam bylo možné najít i po jedné hodině odpoledne.

Chybová hláška na webu ministerstva zdravotnictví

„Během 23. až 24. června nám byla do systému nesprávně nahrána data 86 dřívějších, již uzavřených případů. Náprava se řeší a probíhá na centrální úrovni. Skutečný počet pozitivně testovaných v celém Jihomoravském kraji za včerejší den 23. června byl 6 osob. Dnes je pozitivně testovaných 11 osob,“ uvedla Boháčová.

Nová čísla tak podle ní nijak nevybočují v porovnání s počtem pozitivně testovaných v předchozích dnech. Situace už se podle informací Práva řešila na poradě krajských hygieniků.

Dušek: Trend zůstává

Pokud je ovšem počet nově nakažených v Jihomoravském kraji nižší, než bylo původně vykázáno, znamenalo by to i pokles celkového počtu nově nakažených za celou republiku, který za středu činí 161, což je o 33 více než ve stejný den v minulém týdnu. Údaje na stránkách ministerstva zdravotnictví však ještě nebyly korigovány.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na dotaz Novinek řekl, že o korekci údajů v Jihomoravském kraji zatím neví. I kdyby se však čísla zpětně zkorigovala, tak to podle něj nezmění nic na tom, že epidemie přestává ustupovat. „Celkově pokles epidemie brzdí, korekce nebude tak významná, aby tento trend změnila,“ tvrdí.

V Praze je indická i brazilská varianta a trend se zhoršuje. Dodržujte pravidla, nabádá hygiena

Domácí

Sedmidenní průměr potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel v Jihomoravském kraji podle dosud neopravených čísel během jediného dne stoupl z deseti na šestnáct. Ve středu tak kraj vykázal hned 53 nových případů, přitom za úterý to bylo jen 14 a v pondělí 11 případů.

V Česku je potvrzeno 99 případů nakažlivé indické mutace delta

Domácí

Celorepublikově je týdenní incidence na 100 tisíc lidí na úrovni sedmi případů.

V ČR již bylo potvrzeno 99 případů varianty delta (dříve indická mutace). Vedle ní zaznamenali hygienici rovněž variantu gama (dříve brazilskou mutaci). Jejich riziko spočívá v rychlosti šíření a v tom, že proti nim účinkuje pouze plné očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám