Hlavní obsah

V Praze je indická i brazilská varianta a trend se zhoršuje. Dodržujte pravidla, nabádá hygiena

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští hygienici ve čtvrtek varovali, že se v hlavním městě zastavil trend klesajícího počtu nových případů nákazy koronavirem a čísla naopak začala zvolna stoupat. Apelují proto na občany, aby dodržovali platná opatření, nechali se naočkovat a případně se pravidelně testovali. Riziko kvůli vysoké mobilitě lidí spatřují rovněž v zavlečení některé z mutací. Praha je nyní nejhorším regionem z hlediska vývoje nákazy.

Článek

„V posledních třech týdnech má Hygienická stanice hlavního města Prahy hlášeno osm potvrzených variant koronaviru, v jednom případě se jednalo o variantu gama (dříve brazilskou), sedm dalších onemocnění bylo způsobeno variantou delta (dříve indickou),” konstatoval mluvčí Zbyněk Boublík.

V dalších sedmi případech se dosud čeká na potvrzení či vyvrácení, že jde o některou z mutací, přičemž v jednom případě je podezření na variantu delta.

Výskyt onemocnění covid-19 v Praze za uplynulých 28 dnů – k 22. 6. 2021
6. 5. – 1. 6. 2021313 onemocněníincidence 23/100 000 obyvatel
2. – 8. 6. 2021305 onemocněníincidence 23/100 000 obyvatel
9. – 15. 6. 2021161 onemocněníincidence 12/100 000 obyvatel
16. – 22.6. 2021230 onemocněníincidence 17/100 000 obyvatel
zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy

Proč v Praze dochází k opětovnému nárůstu počtu případů, není zatím zcela jasné.

„Jednou z možností je zvýšený pohyb lidí v hlavním městě, tedy velká mobilita obyvatelstva,” uvedl mluvčí.

Praha jediná roste. Chová se přesně jako loni v létě, říká Dušek

Domácí

Lidé by měli v kontaktu s dalšími osobami využívat ochranu dýchacích cest, dodržovat odstup a často si mýt a dezinfikovat ruce.

„Stejně se jako stěžejní jeví striktní dodržování protiepidemických opatření po návratu se zemí s vysokým výskytem covidu-19 a maximální obezřetnost při pobytu v zahraničí obecně s cílem bránit zavlečení onemocnění z těchto států do ČR,” dodali hygienici.

Na zhoršující se trend v Praze upozorňovali ve středu i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek s tím, že reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se v Praze odhaduje na asi 1,22.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Praha je nyní nejhorším regionem ČR. V půlce června měla metropole 12 potvrzených případů za poslední týden na 100 tisíc obyvatel, nyní jde podle středečních dat o 17 případů.

V absolutních číslech v porovnání s minulými měsíci zatím nejde o nic dramatického – denně jde o desítky odhalených případů nákazy – odborníci však opakovaně radí situaci nepodcenit. Varianta delta se snáze šíří a méně před ní chrání první dávka vakcíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám