Hlavní obsah

Za Konvičku jsem zvolen nebyl, řekl poslanec Adam po odchodu z Úsvitu

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec opozičního Úsvitu - Národní koalice Petr Adam v úterý oznámil, že odchází ze strany. Vadí mu především radikalizace a spojení s Martinem Konvičkou, předsedou Bloku proti islámu. „S těmito lidmi nechci být spojován,“ popsal v rozhovoru Novinkám. Zároveň připustil, že možná z politiky odejde úplně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Petr Adam

Článek

Z Úsvitu – Národní koalice jste odešel kvůli spojení s Blokem proti islámu. Co konkrétně vám vadí?

Můj nejzásadnější problém opravdu nastal ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že jsme zničehonic ve spojení s panem Konvičkou (předseda Bloku proti islámu – pozn. red.) a že program nám bude psát nějaký pan Hampl (sociolog Petr Hampl, pozn. red.). S těmito lidmi nebudu a nechci být spojován. Za Konvičku a Hampla jsem zvolen nebyl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Souvisí nějak váš odchod se zvolením nového lídra strany Miroslava Lidinského, proti kterému jste na srpnovém sjezdu kandidoval?

Pan Lidinský byl zvolen v demokratické volbě. Já mám odlišné názory. Dělal bych politiku jiným způsobem, nespojoval bych se s lidmi, jako je pan Konvička. Do této míry jde o jeho rozhodnutí, já s ním nesouhlasím. Na druhou stranu nechci nikoho odrazovat od vstupu do strany. To, že nějaká cesta nevyhovuje mně, neznamená, že nebude vyhovovat stovkám dalších lidí.

Byl jsem vychován k úctě k lidem a toleranci. Nepřidal bych se k myšlenkám, které jsou pro mě příliš jednoduché a radikální. Jakékoliv zjednodušení se v historii ukázalo jako chybné. Například to, že si Maďarsko řekne, že postaví plot a vyřeší problém. Žádný plot ani zeď nikdy zatím žádný problém nevyřešily. Myslím si, že migrační krize má naprosto odlišná řešení.

Jaká?

Jasně se přihlásit k odpovědnosti, že jsme jasně spoluzodpovědní za destabilizaci regionu severní Afriky a Blízkého východu, a řešit situaci přes OSN. Je potřeba zastavit důvody, proč lidé odcházejí jinam. Uprchlíci ze Sýrie a Afghánistánu utíkají před běsněním Islámského státu, jsou jeho nepřáteli, stejně jako jsme my. Proto je pro mě těžké překousnout takové řeči, které má pan Konvička, že tito lidé jsou vesměs teroristy. Nejsou. Jsou uprchlíci.

Jak to víte?

Migrační problematiku vnímám hodně intenzivně. Bydlím tři kilometry od uprchlického tábora v Zastávce u Brna. Chodím se tam dívat, abych viděl lidi, kteří nás podle některých extremistů chtějí „obsadit“. Tuhle realitu tam nevidím. Vidím zubožené rodiny ze Sýrie, které utíkají před sektářským násilím. Nemůžu dávat rovnítko mezi takového člověka a islámského teroristu.

Co si myslíte o povinných kvótách, které navrhuje Brusel?

V roce 2004 jsem hlasoval v referendu proti vstupu do EU, protože jsem se obával toho, že ČR bude muset občas dělat věci, které se jí nelíbí, že ztratí určitou část svojí suverenity. Měli jsme krásné desetileté období, kdy jsme z EU jen čerpali a téměř nic nemuseli dávat.

Teď přichází období, kdy se očekává určitá míra solidarity, a najednou se to českému politikovi nelíbí. Kvóty jsou jen malou součástí toho všeho. Alespoň to jsou náznaky nějakého řešení. Ale pokud mi hoří les, hasiči to neřeší tak, že si každý vezme domů dva hořící stromy, ale potřebují uhasit požár.

Bývalý předseda Úsvitu Tomio Okamura v úterý prohlásil, že požaduje referendum o odchodu z EU. Byl byste tedy pro?

To, že říká jednoduchá řešení, která chtějí lidé slyšet, je jeho styl. Je to stejně jako s Úsvitem. Nepřenesl bych to přes nějaký svůj morální systém.

Uvažujete o spolupráci s nějakou jinou stranou?

Ne. Radši v politice nebudu, než abych se nějakým způsobem ohýbal v páteři.

Chcete tedy z politiky odejít úplně?

Byl jsem zvolen za určitý program, za tím si nadále stojím. Ve chvíli, kdy dojde na další volby – nejsem nikde organizován. Česká politika možná vyžaduje určitou hroší kůži a určitý osobnostní typ a já ho možná nemám. Dříve jsem pracoval v soukromém byznysu, a byl jsem tam plně spokojený, a myslím, že pokud se do něj vrátím, nestane se nic hrozného.

Reklama

Výběr článků

Načítám