Hlavní obsah

Za dům na Václavském náměstí dají 153 miliónů nájemníci, anebo Rittig

– Praha
Právo, Petr Janiš

Od roku 1991 usiluje družstvo nájemníků domu Václavské náměstí 39 o přislíbenou privatizaci bytů. Nyní se obecní podíl 87,5 % nemovitosti prodává za asi 153 miliónů korun. Zda dům získají jeho obyvatelé, není z úterního rozhodnutí zastupitelů Prahy 1 jasné.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Obyvatelům hrozí, že pokud sumu nesloží, radnice dům prodá jinému subjektu. A nitky vedou ke kmotrovi Ivo Rittigovi.

Na Václavském náměstí 39 v Praze 1 radnici patří sedm osmin domu. Mohla ho mít celý, jenže nabízenou poslední osminu v roce 2010 nekoupila.

Místo ní ji má firma, za níž může stát lobbista a podnikatel Rittig. Alespoň byl na konci 90. let nejprve společníkem, poté do roku 2008 jednatelem firmy Borský Gastro, která v centru využívá mnohé obecní nebytové prostory. V dozorčí radě stále figuruje právník Drahomír Šachta.

Nájemníci by nejraději viděli, abychom investovali velké prostředky a ještě umožnili privatizaci. Bylo by to zvýhodnění jedněch proti druhým.
starosta Oldřich Lomecký

Radniční elektronika překvapivě ukázala, že těsná většina 18 z 35 zastupitelů odsouhlasila návrh exstarosty a opozičního zastupitele Filipa Dvořáka (ODS). Podle jeho znění obec svou část domu prodá družstvu nájemníku, popřípadě spoluvlastníkovi, ovšem při použití předkupního práva.

Osminu domu získala v roce 2010 firma Václavské náměstí 39 patřící kyperské společnosti. I v ní podle zastupitele Jana Votočka (TOP 09) Rittig figuroval, svůj podíl ale nedávno odprodal. Neznamená to nutně, že ztratil vliv.

Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) řekl, že firma odmítla svou osminu radnici prodat. Projevila naopak přání koupit obecní část domu i s jeho obyvateli za zmíněných asi 153 miliónů korun.

„Nájemníci by nejraději viděli, abychom investovali velké prostředky a ještě umožnili privatizaci. Bylo by to zvýhodnění jedněch proti druhým,“ obhajoval Lomecký úterní rozhodnutí. Se starostovou argumentací nesouhlasí zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. „Podle mého názoru celý problém spočívá v tom, proč se městská část snaží zbavit nemovitého majetku, který jí přináší zisk. Nic ji k tomu nenutí,“ uvedl Křeček.

Dům neudržují záměrně, tvrdí nájemníci

Opoziční zastupitelka Kateřina Klasnová (VV) poukázala na fakt, že předkupní právo zaniká na konci roku se současným občanským zákoníkem s roční ochrannou lhůtou. Příští rok by bylo už možné rozdělit dům na jednotky a prodávat byty. Klasnová se podivila spěchu vedení radnice a slalomu mezi paragrafy. „Aby teď nájemníci mohli dům za stanovenou cenu získat, musel by se spoluvlastník, společnost Václavské náměstí 39, vzdát svého předkupního práva,“ řekla Právu Klasnová.

Osmina domu se vydělila při restitucích, radnice ho ale mohla mít celý. V květnu 2010 zastupitelé Prahy 1 na návrh tehdejšího místostarosty Michala Valenty (ODS) ji odmítli koupit za 20 miliónů korun.

Foto: Petr Janiš, Právo

Václavské náměstí 39 (bílý dům s věžičkou).

„Nabídka nebyla nijak přemrštěná,“ uvedl Jiří Šváb za družstvo nájemníků. Družstvo si stěžuje na údržbu, zlobí topení, nevyhovuje úklid. Nájemníci upozornili nejvyšší státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, že „dům není řádně spravován úmyslně“ a že může jít o porušování povinností při správě cizího majetku a o zneužití pravomoci veřejného činitele.

Lomecký řekl, že cena 153 miliónů korun není vysoká už proto, že v domě je asi 40 bytů. Kdyby nájemníci nakonec přišli na řadu, mohli by se podle něj na částku složit. „Vychází to asi čtyři milióny korun na byt,“ řekl starosta.

Reklama

Související články

Rittig je v Praze. Policie chystá jeho výslech

Vyšetřovatelé kauzy kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové se podle informací Práva chystají v nejbližších dnech vyslechnout pražského lobbistu Ivo...

Výběr článků

Načítám