Hlavní obsah

Rittig je v Praze. Policie chystá jeho výslech

Právo, Radim Vaculík

Vyšetřovatelé kauzy kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové se podle informací Práva chystají v nejbližších dnech vyslechnout pražského lobbistu Ivo Rittiga, který většinu roku žije v Monaku. Podle zjištění Práva je právě v těchto dnech zpátky v Česku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

„Pan Rittig je v Praze a v nejbližší době by měl proběhnout jeho výslech. Tento týden to ale ještě nebude, spíš ten příští,“ řekl v úterý Právu důvěryhodný zdroj.

Advokátka Karolína Babáková z právní kanceláře MSB Legal, která Rittiga zastupuje, se o očekávané návštěvě klienta na policii nechtěla vůbec bavit. „Nebudu to potvrzovat ani vyvracet,“ uvedla pouze.

Rittig může hrát v celé kauze kolem údajné korupce bývalých poslanců ODS zásadní roli.

Policie začala případ prověřovat loni v lednu na základě podezření, že právě on, ale i další lobbisté a podnikatelé Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička či někdejší náměstek pražských vrchních žalobců Libor Grygárek měli klientelistické vazby do státní správy a mohli ovlivňovat veřejné zakázky.

Nikoho ze jmenovaných však policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dodnes neobvinili, Rittiga dokonce doteď ani po půldruhém roce nevyslechli. V rámci tohoto prověřování skončili v červnu v poutech kvůli podezření z politické korupce a zneužití vojenské tajné služby Nagyová, tři bývalí zákonodárci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa a další lidé.

S Nagyovou řešil i situaci v ODS

Z pozdějšího výslechu Nagyové pak vyplynulo, že Rittig k ní do kanceláře v Kramářově vile loni na podzim několikrát přišel a mimo jiné spolu řešili i situaci uvnitř vládní ODS a především v její pražské buňce.

Krátce před důležitým kongresem strany s ním Nagyová jednala u něj doma. Řešili prý postoj moravské části ODS i možné dění na jejím listopadovém sjezdu. Informace od Rittiga pak Nagyová měla předat tehdejšímu šéfovi ODS a předsedovi vlády Petru Nečasovi. Asistoval jim při tom i Rittigův obchodní partner a právník Tomáš Jindra.

Nagyová si původně ve své výpovědi nevybavovala, o čem se s oběma muži bavila. Po konfrontaci s policejními odposlechy ale údajně nakonec přiznala, že řešili blížící se loňský listopadový kongres občanských demokratů, na kterém tehdejší premiér Nečas obhájil post předsedy strany.

Spící a Sportovec

Z jejích slov nepřímo vyplynulo, že Ivo Rittig měl skutečně silný vliv anebo minimálně důležité informace o dění uvnitř vládní strany.

Policie má však podle informací Práva podezření, že Rittig s Jindrou hráli v nynějším politickém skandálu i další roli, a to při vyjednávání politiků o trafikách pro Šnajdra, Fuksu a Tluchoře, proto může být jeho výslech stěžejní. Sám lobbista to ale vždy popíral.

O Rittigovi se bavili i aktéři případu v dosud nezveřejněných částech odposlechů, o čemž svědčí i fakt, že při posledním výslechu Nagyové se jí policisté vyptávali na některé přezdívky, které nejspíš v nahrávaných telefonátech zazněly.

Související témata

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Obviněná partnerka expremiéra Nečase v této souvislosti potvrdila, že například „Spící“ a „Sportovec“ je podle ní jedna a tatáž osoba, a to právě lobbista Rittig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám