Hlavní obsah

Za čtyři roky chceme postavit aspoň jeden most, plánuje nová pražská koalice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Budoucí pražská koalice představila programové prohlášení na následující čtyři roky. Priority má především v oblasti školství, transparentnosti a dopravy. Bude chtít kupříkladu postavit aspoň jeden most. Ve středu odpoledne to novinářům řekli zástupci všech tří koaličních uskupení, tedy Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu.

Záznam: Představení programového prohlášení a členů Rady hlavního města PrahyVideo: ČTK

 
Článek

„Naše koalice bude čelit mnoha výzvám, které pochází z dlouhodobých problémů Prahy. Chceme, aby se Praha rozvíjela a chceme v Praze stavět, abychom vyřešili krizi dostupnosti bydlení, sázet stromy a vyřešit dlouhodobé infrastrukturní problémy,“ řekl na úvod budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Jsme si vědomi toho, že jsme zaměstnanci obyvatel Prahy. Lidé mají dost hádek, a proto chceme být konsenzuální,“ doplnil ho lídr Prahy sobě Jan Čižinský a dodal, že se zasadí především o lepší komunikaci s městskými částmi i s opozicí.

Lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) vyzdvihl podrobnou a dlouhou přípravu na programovém prohlášení. „V pondělí ho podepíšeme a doufáme, že jako jeden tým půjdeme na ustavující zastupitelstvo,“ řekl Pospíšil.

Dodal, že ze své pozice europoslance se bude věnovat vztahu Prahy s Evropskou unií a čerpání dotací.

Prioritou je doprava

Vystoupili i členové budoucí rady. „Uvědomujeme si desítky let zanedbanou infrastrukturu, to nejsou jen mosty. To manko v dopravní infrastruktuře je okolo 20 až 30 miliard korun. My se v následujících letech chceme postarat o to, aby bylo spolehnutí na naše mosty a aby mosty za naší vlády nepadaly a aby tu byl za čtyři roky alespoň jeden most, Dvorecký a Rohanský byl připravený,“ řekl k dopravním prioritám budoucí radní pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy sobě.

Prioritou je podle něj i stavba obou okruhů, zahájení metra D a výstavba nových tramvajových tratí.

Jednou z prvních věcí, kterou se budou muset zabývat, je osud mostu na Vltavské v Bubenské ulici. Koalice zvažuje i variantu běžné křižovatky. [celá zpráva]

Budoucí radní pro územní rozvoj Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu uvedl, že důležité je zaměřit se na revitalizaci brownfieldů a schválení územního plánu.

Dalšími prioritami města jsou zefektivnění a ztransparentnění řízení úřadů, více peněz na stavbu škol a školek i na odměny učitelům či vysázení až milionů stromů v ulicích.

Členové rady

Ve vedení města bude pirátský přimátor Hřib, který bude mít čtyři náměstky, dva a dva z Prahy Sobě a Spojených sil. V radě pak bude ještě dalších šest členů - po dvou radních z každého koaličního uskupení.

Náměstky budou Adam Scheinherr (PS), Pavel Vyhnánek (PS), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský, za Spojené síly pro Prahu ještě Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radními za Prahu Sobě se stanou Hana Třeštíková a Milena Johnová.

Vedení Prahy
Primátor
Zdeněk Hřib (Piráti)
Náměstci
Adam Scheinherr (Praha sobě) - doprava
Pavel Vyhnánek (Praha sobě) - finance
Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) - územní rozvoj a plánování
Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu) - životní prostředí, infrastruktura, technická vybavenost, bezpečnost
Radní
Vít Šimral (Piráti) - školství, věda a výzkum
Adam Zábranský (Piráti) - transparence a bydlení
Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu) - legislativa a bydlení
Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) - majetek a majetkové podíly
Hana Třeštíková (Praha sobě) - kultura, památková ochrana, turismus
Milena Johnová (Praha sobě) - sociální politika a zdravotnictví

Jan Čižinský a Jiří Pospíšil členy rady nebudou, ale stanou se předsedy zastupitelských klubů a zároveň si ponechají své dosavadní posty. V případě Pospíšila jde o post europoslance, v případě Čižinského o křesla starosty Prahy 7 a poslance.

Programové prohlášení nyní koalice projedná s opozicí i s městkými částmi. Připomínky, které se do pondělí sejdou je možné do programového prohlášení ještě zapracovat, další budou podle Hřiba v přílohách.

Reklama

Související témata:

Související články

Most na Vltavské v Praze půjde k zemi

Most u stanice metra Vltavská, který je od středy uzavřen, se bude muset zbourat. Nosná konstrukce byla postavena v rozporu s projektem. Konstrukčně jde...

Výběr článků

Načítám