Hlavní obsah

Za čtyři roky chceme postavit aspoň jeden most, plánuje nová pražská koalice

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Budoucí pražská koalice představila programové prohlášení na následující čtyři roky. Priority má především v oblasti školství, transparentnosti a dopravy. Bude chtít kupříkladu postavit aspoň jeden most. Ve středu odpoledne to novinářům řekli zástupci všech tří koaličních uskupení, tedy Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu.

Záznam: Představení programového prohlášení a členů Rady hlavního města PrahyVideo: ČTK

 
Článek

„Naše koalice bude čelit mnoha výzvám, které pochází z dlouhodobých problémů Prahy. Chceme, aby se Praha rozvíjela a chceme v Praze stavět, abychom vyřešili krizi dostupnosti bydlení, sázet stromy a vyřešit dlouhodobé infrastrukturní problémy,“ řekl na úvod budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Jsme si vědomi toho, že jsme zaměstnanci obyvatel Prahy. Lidé mají dost hádek, a proto chceme být konsenzuální,“ doplnil ho lídr Prahy sobě Jan Čižinský a dodal, že se zasadí především o lepší komunikaci s městskými částmi i s opozicí.

Lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) vyzdvihl podrobnou a dlouhou přípravu na programovém prohlášení. „V pondělí ho podepíšeme a doufáme, že jako jeden tým půjdeme na ustavující zastupitelstvo,“ řekl Pospíšil.

Dodal, že ze své pozice europoslance se bude věnovat vztahu Prahy s Evropskou unií a čerpání dotací.

Prioritou je doprava

Vystoupili i členové budoucí rady. „Uvědomujeme si desítky let zanedbanou infrastrukturu, to nejsou jen mosty. To manko v dopravní infrastruktuře je okolo 20 až 30 miliard korun. My se v následujících letech chceme postarat o to, aby bylo spolehnutí na naše mosty a aby mosty za naší vlády nepadaly a aby tu byl za čtyři roky alespoň jeden most, Dvorecký a Rohanský byl připravený,“ řekl k dopravním prioritám budoucí radní pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy sobě.

Prioritou je podle něj i stavba obou okruhů, zahájení metra D a výstavba nových tramvajových tratí.

Jednou z prvních věcí, kterou se budou muset zabývat, je osud mostu na Vltavské v Bubenské ulici. Koalice zvažuje i variantu běžné křižovatky. [celá zpráva]

Budoucí radní pro územní rozvoj Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu uvedl, že důležité je zaměřit se na revitalizaci brownfieldů a schválení územního plánu.

Dalšími prioritami města jsou zefektivnění a ztransparentnění řízení úřadů, více peněz na stavbu škol a školek i na odměny učitelům či vysázení až milionů stromů v ulicích.

Členové rady

Ve vedení města bude pirátský přimátor Hřib, který bude mít čtyři náměstky, dva a dva z Prahy Sobě a Spojených sil. V radě pak bude ještě dalších šest členů - po dvou radních z každého koaličního uskupení.

Náměstky budou Adam Scheinherr (PS), Pavel Vyhnánek (PS), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský, za Spojené síly pro Prahu ještě Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radními za Prahu Sobě se stanou Hana Třeštíková a Milena Johnová.

Vedení Prahy
Primátor
Zdeněk Hřib (Piráti)
Náměstci
Adam Scheinherr (Praha sobě) - doprava
Pavel Vyhnánek (Praha sobě) - finance
Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) - územní rozvoj a plánování
Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu) - životní prostředí, infrastruktura, technická vybavenost, bezpečnost
Radní
Vít Šimral (Piráti) - školství, věda a výzkum
Adam Zábranský (Piráti) - transparence a bydlení
Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu) - legislativa a bydlení
Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) - majetek a majetkové podíly
Hana Třeštíková (Praha sobě) - kultura, památková ochrana, turismus
Milena Johnová (Praha sobě) - sociální politika a zdravotnictví

Jan Čižinský a Jiří Pospíšil členy rady nebudou, ale stanou se předsedy zastupitelských klubů a zároveň si ponechají své dosavadní posty. V případě Pospíšila jde o post europoslance, v případě Čižinského o křesla starosty Prahy 7 a poslance.

Programové prohlášení nyní koalice projedná s opozicí i s městkými částmi. Připomínky, které se do pondělí sejdou je možné do programového prohlášení ještě zapracovat, další budou podle Hřiba v přílohách.

Reklama

Související témata:

Související články

Most na Vltavské v Praze půjde k zemi

Most u stanice metra Vltavská, který je od středy uzavřen, se bude muset zbourat. Nosná konstrukce byla postavena v rozporu s projektem. Konstrukčně jde...

Výběr článků

Načítám