Hlavní obsah

Za chilské pero bych si utrhl ruku, kaje se Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus ve středečním večerním interview pro televizi Nova odpověděl i na otázku, jak vnímá rozruch, který se strhl poté, co svět obletěly záběry z Chile, kde přemístil pero ze stolu do své kapsy. „Samozřejmě, že mě to netěší a utrhl bych si ruku,“ řekla hlava státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Zdůraznil však, že kauza byla neúměrně zveličena a že pero jako suvenýr si státníci běžně nechávají. „Zbytečná věc a laciná příležitost k atakům na mě, mrzí mě, že se to stalo,“ uzavřel.

Zastal se Dobeše 

Klaus se také znovu zastal ministra školství Josefa Dobeše (VV). Na loňském výroku, že je to dosud nejlepší český ministr školství, prezident podle svých slov nemá co měnit. Dobeš čelí v poslední době kritice a protestům proti reformám ve vysokém školství.

Klaus řekl, že výrok o nejlepším ministrovi padl při podobné debatě. Prohlásil, že ve srovnání s předchozími ministry v tomto resortu Petrou Buzkovou (ČSSD), Danou Kuchtovou či Ondřejem Liškou (oba SZ), Dobeš obstojí. „Díkybohu, že máme Dobeše,“ řekl s tím, že v realitě, ve které se pohybujeme, nemá důvod na svém výroku cokoliv měnit.

Dobešovy reformní záměry vyvolaly mezi studenty i akademickou obcí rozruch, který vyústil v Týden neklidu. Po celé zemi se konaly demonstrace. Klaus kvůli protestům dokonce zrušil plánovanou návštěvu Brna. [celá zpráva]

Odpůrcům reforem se nelíbí zavedení školného, bojí se také omezování akademických svobod a propojování škol s podnikatelskou sférou a politikou. Dobeš před několika dny oznámil, že v rámci reformy vysokých škol nebudou studenti platit školné, ale objeví se takzvané zápisné a poplatky za překročení standardní doby studia.

Kdo vám nakukal, že si Benešová volala s mou ženou?

Prezident se nevyhnul ani otázkám ohledně udělování milostí. V poslední době sklidil značnou kritiku za udělení milosti šéfce Metropolitní univerzity Anně Benešové, která byla odsouzena za korupci.

Odmítl informace médií o tom, že by jeho manželka byla s Benešovou v častém telefonickém kontaktu. „Vylučuji odposlechy s manželkou, nevím, kdo vám to nakukal. V životě neměla její telefonní číslo. Vyloučeno,“ prohlásil prezident.

K udělování milostí uvedl, že jde o desítky hodin těžké práce a že politikům, kteří volají po zrušení tohoto institutu, by v případě úspěchu každý další prezident děkoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám