Hlavní obsah

Z lovu bouřek se po tornádu stala móda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ničivém tornádu na jižní Moravě se vzedmula vlna zájmu o lovení bouřek. Není to ale tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, a sami lovci bouřek varují, že někdy může jít i o život.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V posledních dnech to není o tom, parádně si nafotit bouřku. Tady už jde o život. Přes naše území přechází tak nebezpečné bouřky, jaké se vyskytují ve Spojených státech,“ řekl Právu Robin Duspara, předseda Czech Thunderstorm Research Association.

„Po tornádu na jižní Moravě obrovsky narostl zájem o pozorování bouří. Je to zřejmě zakódováno tak trochu v české mentalitě. V pandemii byl každý druhý epidemiolog, nyní se mnoho lidí chce stát lovci bouřek,“ upozorňuje Duspara.

„Nezkušený laik ale nenatočí stejné video nebo nepořídí fotografii bouřkového mraku takové jako lovec bouřek s desetiletými zkušenostmi a meteo­rologickými znalostmi,” poznamenal lovec bouřek.

Tornáda se nedají vyloučit, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav

Domácí

„Musí bedlivě pozorovat radar, jakmile přijde déšť a uvidí supercelu, musí vzít nohy na ramena. Buď ujet, nebo někde bouři přečkat,” řekl Duspara.

„Toto bezpečné místo se po posledních tuzemských zkušenostech mění. Auto nestačí. A popravdě bych nedoporučoval ani sklepy. V Česku jsou sklepy vždy pod domem a tam hrozí, že by lidé mohli zůstat zasypaní,“ pokračoval Duspara.

„Je otázkou, jak by to bylo v takovém sklepě s kyslíkem, kdyby dům zasáhlo tornádo nebo downburster,“ vyvrací zažité rady lovec bouřek.

Vyrazili do terénu

On sám radí schovat se ve spodním patře cihlové budovy, někde uprostřed v místnosti bez oken, například v koupelně.

„Lidi nejčastěji zraní či zabijí létající třísky, ať už dřeva, či skla. Sami jsme na Moravě viděli, jak tam silný vítr dokázal zavrtat dřevěnou třísku 30 centimetrů do zdi,“ dodal Duspara.

Lovec bouřek: O tornádu jsme věděli předem, podmínky pro vznik byly ideální

Domácí

Ve čtvrtek se svými kolegy a meteorology vyrazil do terénu na jih země, kam podle předpovědí směřovaly silné bouře.

„V tuto chvíli, ve čtvrtek dopoledne, to lehce naznačuje situaci, která předcházela úderu tornáda o síle F4 na Moravě. Stojím na rozhraní a rozhoduji se, kam se vydáme,“ popsal postup lovců bouřek Duspara.

„Vzhledem k vysoké nestabilitě, zároveň silné dynamické podpoře a předpokladu stáčení výstupných proudů lze předpokládat výskyt supercel, ale lokalizace není jistá,” doplnil.

Za extrémně nebezpečné označili čtvrteční bouře i odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Lovec bouřek vyráží a manželka si klepe na čelo. Kvůli tornádu se teď musí bránit

Podcasty a pořady

Jejich předpověď se vyplnila: přišly kroupy, silný vítr, intenzivní déšť a hrozil i výskyt downburstu: silného sestupného proudu, který způsobuje ochlazení a silný vítr, který může v extrémních případech dosahovat rychlosti až přes 200 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám