Hlavní obsah

Z centra Brna se stalo ve čtvrtek nad ránem malé letiště

Právo, Miroslav Homola
Brno

Nezvyklým ruchem ožilo ve čtvrtek ještě před svítáním centrum Brna. Na náměstí Svobody se totiž začalo s instalací unikátní výstavy, která jako součást stého výročí vzniku Československa dokumentuje i stejně dlouhé období československého leteckého průmyslu.

Výstava letadel v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Logisticky náročnou akci, která si například pro převoz jednotlivých rozložených exponátů vyžádala i policejní asistenci, připravovaly desítky lidí, nejčastěji leteckých nadšenců.

Po dokončení instalace tak bude od pátečního odpoledne až do neděle v Brně k vidění například legendární aerotaxi L-200 Morava. Letadlo, které bylo poprvé vyrobeno na konci 50. let, předběhlo dobu svým vzhledem i technickými parametry. Stroje tohoto typu ostatně létají dodnes.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Křídla patřící stroji L-200 Morava

Chybět nebude ani legendární a ve světě velmi populární proudový L-29 Delfín, oblíbený Zlín Z-42 či speciální verze větroně Let L-13 Blaník s proudovým motorem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zlín Z-42 M

„Uspořádání takové výstavy, která je, pokud vím, jediným oficiálním holdem stému výročí československého leteckého průmyslu, by nebylo možné bez nadšení mnoha lidí. Rozebrání a opětovné skládání strojů, jejich křídel a dalších komponentů v takovém měřítku není vůbec obvyklé a snad se bude výstava Brňanům i návštěvníkům města líbit,“ věří za organizátory Jakub Jasaň ze společnosti Blue Sky Service.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Proudový cvičný L-29 Delfín

Reklama

Výběr článků

Načítám