Hlavní obsah

Z Brna do Prahy odjeli první covidoví pacienti. Morava hlásí plno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brzy ráno začalo v Brně nakládání pacientů s koronavirem, kteří budou za asistence armády převezeni do šesti pražských nemocnic. Z Fakultní nemocnice Brno budou odvezeni dva pacienti ve vážném stavu a 15 nemocných v lehčím stavu. Z fakultní nemocnice u svaté Anny poputují do hlavního města dva pacienti ve vážném stavu. Těžké případy odveze také vrtulník.

Příjezd covidových pacientů do Nemocnice Motol v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Převoz je reakcí na přeplněnost moravských nemocnic hospitalizovanými s covidem-19. Obě fakultní nemocnice jsou na Moravě pro boj s tímto onemocněním klíčové. Zcela zaplněny pacienty jsou již nemocnice ve Vyškově a v Kyjově, které vyhlásily stav nouze.

Odvozem části pacientů se uvolní nejen lůžka, ale pomyslně i ruce zdravotníkům. Zásadním problémem je totiž nedostatek školeného zdravotnického personálu.

Foto: FN Brno

Nakládání pacientů

„Obáváme se ale toho, s ohledem na nepříznivý vývoj, že se lůžka rychle zaplní. Další větší vlnu čekáme již tradičně o víkendu,“ řekla právu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Odjezd záchranářské kolonyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Pacienti ze svaté Anny zamíří do Nemocnice Na Homolce a Všeobecné fakultní nemocnice. Z bohunické Fakultní nemocnice Brno budou pacienti převezeni do  nemocnic na Homolce, Bulovce a rovněž do Všeobecné fakultní nemocnice.

Nepotřebujeme takového premiéra, vmetl Babišovi rozčílený hejtman Grolich

Domácí

O plánovaném převozu ve středu informoval jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který poukázal na kritickou situaci některých nemocnic v kraji, které kvůli nedostatku kapacit byly nuceny vyhlásit stav krajní nouze. K tomuto kroku přistoupily nemocnice ve Vyškově a v Kyjově.

Foto: FN Brno

Nakládání pacientů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám