Hlavní obsah

Wagnerová odchází z klubu lidovců a nezávislých senátorů. Kvůli Čunkovi a Okamurovi

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátorka Eliška Wagnerová, zvolená jako nezávislá s podporou Strany zelených, vystoupila z klubu, který dali dohromady lidovci a nezávislí senátoři. Důvodem je, že klub nominoval senátora Jiřího Čunka na místopředsedu Senátu, aniž o tom klub hlasoval. Zároveň se jí nelíbí, že člověk s Čunkovou pověstí má zastávat takový post.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eliška Wagnerová se svým manželem po vyhlášení výsledků voleb

Článek

„Názory Jiřího Čunka na řešení romské problematiky, jakož i jeho praktické kroky v místní politice, jsou pro mě nepřekonatelnou překážkou pro akceptaci jeho klubové nominace na senátní místopředsednickou funkci. Nominace totiž rovněž signalizuje i postoj klubu k takovým názorům,“ konstatovala Wagnerová.

Wagnerová má podle svých slov problém i s názory dalšího ze senátorů klubu, Tomia Okamury. „Jeho texty se ideově shodují s názory senátora Jiřího Čunka. Po seznámení se s těmito texty a po důkladném zvážení situace jsem dospěla k názoru, že mé další setrvání v senátorském klubu není možné bez ohrožení důvěryhodnosti programu, s nímž jsem ve volbách získala masivní podporu,“ dodala senátorka.

Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí vznikl teprve před dvěma týdny. Kromě stávajících lidoveckých senátorů se do něj připojili právě Okamura, Wagnerová, ale i Jan Veleba nebo Libor Michálek. [celá zpráva]

Okamuru odchod Wagnerové mrzí, nicméně netuší, které jeho názory senátorce vadí. S poukazem na romskou problematiku uvedl, že jediné, co chce, je, "abychom všechna etnika brali stejně - abychom si byli rovni v právech i povinnostech".

Reklama

Výběr článků

Načítám