Hlavní obsah

Výživné jednání vlády, Babiš vyhrožoval rozpadem koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První zasedání vlády po krajských a senátních volbách provázely rozmíšky. Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš požadoval okamžité svolání koaliční rady, což však neprošlo. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) bylo jednání výživné a Babiš měl „vyhrožovat rozpadem koalice”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

„Jo, ČSSD na nás útočí kvůli proběhlé volební kampani. Různým výrokům, které padly v rámci kampaně,” uvedl Babiš na dotaz, zda tak opravdu činil.

„Koaliční rada svolána nebyla, protože dnes měla být bezpečnostní rada státu. Ta ale byla zrušena pro vysoké množství omluv, protože by nebyla usnášení schopná. A navíc dnes jedná i tripartita,“ vysvětlil k pondělnímu rozhodnutí vlády vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Uskutečnit by se měla v příštím týdnu, doplnil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Mládek nabídl křeslo

Mládek v pondělí jako reakci na svou prohru ve druhém kole senátních voleb předal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi dopis, ve kterém dal svou funkci k dispozici. Sobotka ho ale chce mít dál ve vládní sestavě. [celá zpráva]

Mládek neuspěl ve druhém kole senátních voleb na Táborsku. Porazil ho učitel Jaroslav Větrovský (za ANO), kterému odevzdalo hlas 59,83 procenta voličů. Ministr průmyslu po volbách podotkl, že v závěru volební kampaně měl pocit, že nebojuje s Větrovským, ale s Babišem.

Babiš v pátek na svém facebookovém profilu označil Mládka za politického parazita a vyzval voliče, aby podpořili Větrovského. Mládek na Twitteru reagoval tak, že Babiš je šíbr, který nezná slušnost, a jeho počínání je chucpe. [celá zpráva]

Minulý týden Mládek popsal atmosféru zasedání jako dělnou či pohodovou, protože se jednání nezúčastnil Babiš. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

ANO zvítězilo v krajských volbách, tento víkend však nepatřilo stejně jako vládní ČSSD k vítězům druhého kola hlasování o obměně třetiny Senátu. ANO získalo tři mandáty, ČSSD dva. Polepšila si naopak nejmenší vládní strana KDU-ČSL, kandidáti s její podporou uspěli v devíti z 27 obvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám