Hlavní obsah

Babiš nazval Mládka parazitem, ten označil šéfa ANO za šíbra

Praha

Politický parazit. Těmito slovy označil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) svého vládního kolegu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který se snaží dostat do Senátu. Babiš voliče na Táborsku v pátek vyzval, aby podpořili Mládkova protikandidáta Jaroslava Větrovského (za ANO). Mládek vicepremiérovi úder vrátil a na Twitteru ho označil za šíbra, který nezná slušnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek

Článek

„Přátelé, teď jde o všechno. Hodina vašeho času rozhodne. Už dnes je druhé kolo senátních voleb. A rozhoduje se mezi naším Jardou Větrovským a jedním z typických kariérních politiků ČSSD: politickým parazitem Janem Mládkem. Asi nemusím říkat, koho bych doporučil, a koho vůbec ne,” napsal Babiš na svém facebookovém profilu.

„Pan Babiš je šíbr, který nezná slovo slušnost, a jeho počínání chucpe!" kontroval na Twitteru Mládek, který s Babišem sedí ve vládě. Slovo chucpe pochází z jazyka jidiš a znamená drzost či troufalost.

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nedávno upozornil na to, že právě i Babišovo urážení ostatních stran v krajských a senátních volbách může být příčinou toho, proč strany nyní vytvářejí v krajích koalice bez ANO.

Vyrovnaný souboj

Na Táborsku byl volební souboj o křeslo v horní parlamentní komoře v prvním kole mimořádně vyrovnaný. Starosta Mladé Vožice Větrovský dostal 17,83 procenta hlasů, Mládek 17,60 procenta. Ministr s výsledkem voleb spojil své další působení v kabinetu: pokud neuspěje, dá svou vládní funkci k dispozici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 13 - Tábor

Babiš mohl svým pátečním vyjádřením narážet na Mládkův výrok z roku 2013, který vzbudil rozruch a Mládkovi tehdy vynesl i trestní oznámení. Tehdejší stínový ministr financí řekl při projevu na sjezdu ČSSD, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích.

Jeho slova o parazitech odsoudil tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, distancoval se od nich i současný předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mládek se později za svá slova omluvil s tím, že výrok myslel jinak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám