Hlavní obsah

Vytváříte nové disidenty, virový protektorát, burácel Landa k poslancům

Právo, Jan Martinek

Zpěvák Daniel Landa byl v úterý hostem sněmovního petičního výboru. Na veřejném slyšení, kterého se zúčastnil premiér Andrej Babiš i vicepremiér Karel Havlíček, vyzval v emotivním projevu poslance i vládu, aby se pokusili najít cestu k rychlému otevření Česka.

Foto: Divadlo Kalich

Daniel Landa

Článek

Současný přístup politiků ke koronaviru podle Landy působí „hluboký zásah do fyzického i duševního zdraví značného počtu občanů naší země“.

„Díky papalášství, bezohlednému, až nepřátelskému přístupu vlády vůči velkým skupinám občanů posílenému katastrofickou komunikací se pocit důvěry a jednoty postupně vytratil. Na jaře jsme spolu šili roušky, na podzim už po nás chcete, abychom udávali své sousedy,“ hřímal Landa směrem k poslancům.

Vedlejší účinky po očkování nemá ani promile lidí

Domácí

„Tvrdost omezujících opatření přičítáte nezodpovědnosti nás občanů zbavených práv. Jak můžou vládcové napřímo i mezi řádky tvrdit, že to my jsme neschopní idioti, když nám oni sami přerušovanými sériemi chaotických opatření vytváří nepřijatelné prostředí pro život? Jak se v tom máme vyznat, když to, co bylo vyhlášeno včera, se dnes popře a zítra se vyhlásí něco úplně jiného? Neexistuje žádná vize a cíl, za kterým bychom mohli společně jít,“ řekl zpěvák a autor Blanického manifestu 2020, pod který sesbíral 17 tisíc živých, tedy nikoliv elektronických podpisů.

„Vytváříte nové disidenty, vyrábíte zoufalce a donutíte je zachovat se zoufale. Brzy vyhladíte všechno malé a střední, aby nás mohly vlastnit a provozovat jen velké nadnárodní korporace bez špetky zodpovědnosti a abychom tančili, jak mocní pískají, a ještě byli vděční za almužnu,“ vmetl poslancům Landa.

Babiš: Svobodu nikdo neomezuje

Politici podle něj koronavirovou krizi zneužívají k „neprůhledným obchodům a upevňování plíživých praktik nového virového protektorátu“.

„To, čeho jsme nyní svědky, není řešení, ale bezpečnostní divadlo, za jehož kulisami se šmelí. Bohužel s našimi osudy i životy. Tento protektorský systém prostě nefunguje, je třeba najít novou cestu,“ burácel Landa. Požaduje vznik širší platformy, na které by se podíleli i doposud opomíjení odborníci, a také záruky, že očkování proti koronaviru bude naprosto dobrovolné. „Bez výhod a nevýhod, otevřených nebo skrytých,“ uvedl.

Jak vzniklo očkování a k čemu slouží

Zdraví

Na to zareagoval premiér Andrej Babiš. „Očkování je dobrovolné, žádnou svobodu nikdo neomezuje,“ řekl a zaručil se Landovi, že osobně dohlédne na to, aby se v ČR nevytvářely dvě kategorie občanů, očkovaní a neočkovaní.

Na 10. ledna chystá Landa demonstraci na Staroměstském náměstí za „rychlé otevření Česka“.

Reklama

Výběr článků

Načítám