Hlavní obsah

Vystrčil v Kyjevě: Je naší povinností vás podporovat, víme, že bojujete i za nás

Praha
Aktualizováno

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dorazil i s několika senátorskými kolegy do ukrajinského Kyjeva. Přijeli na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny. Na místě si prohlédli následky bojů a ocenili statečnost Ukrajinců.

Foto: Vystrčil Twitter/Miloš, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS (na snímku vlevo) dorazil 14. dubna 2022 dopoledne do Kyjeva. Na cestě na Ukrajinu ho doprovázejí první místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09).

Článek

S Vystrčilem přicestovali vlakem i místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), nezávislý senátor Pavel Fischer a také polští senátoři v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým.

„Jsme připraveni vystoupit v ukrajinském parlamentu a předpokládám, že navštívíme i obce v okolí, které byly významně poškozeny ruským agresorem včetně genocidy, která tam proběhla,“ uvedl Vystrčil po příjezdu do Kyjeva.

Později na místě bojů konstatoval, že ač mají dostatek informací, považovali s kolegy za nutné vidět ruská válečná zvěrstva na vlastní oči. Šéf českého Senátu ocenil, že i za stávající situace fungují ukrajinský parlament a vláda.

Sklonil se před hrdinstvím bojujících Ukrajinců a přihlásil se k podpoře, kterou se ČR i její občané snaží pomoci. „Je naší povinností vás podporovat,” zdůraznil Vystrčil s tím, že pomoc bude muset pokračovat i po vítězném konci války.

„Obnova Ukrajiny bude obnovou svobodné a civilizované Evropy,” řekl Vystrčil. „Vážíme si vašeho hrdinství a jsme za něj vděční,” uzavřel. Ukrajina podle něj nebojuje pouze za sebe, ale i „za nás a za evropské hodnoty”.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Vystrčil ve čtvrtek brzo ráno na Twitteru zveřejnil společnou fotografii senátorů z vlaku s komentářem „Jsou pozvání, která se neodmítají“ a hashtagem Senát na Ukrajině.

Před měsícem podnikl cestu do Kyjeva český premiér Petr Fiala (ODS), a to společně se svým polským a slovinským protějškem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským.

V ukrajinské metropoli se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským i premiérem Denysem Šmyhalem. Cílem jejich návštěvy bylo podpořit Ukrajinu.

Po nich Kyjev navštívili také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger, nedávno také britský premiér Boris Johnson, rakouský kancléř Karl Nehammer a další evropští politici.

Von der Leyenová v Kyjevě podpořila snahu Ukrajiny o členství v EU

Evropa

Senát minulý týden schválil stanovisko, podle něhož Rusko musí nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině včetně platby reparací.

Horní parlamentní komora také konstatovala, že vraždění civilistů v ukrajinských městech nese všechny znaky válečného zločinu podle mezinárodního práva a že únosy obyvatel Ukrajiny do Ruska jsou neospravedlnitelné.

Ruští představitelé, kteří jsou odpovědní za válečné zločiny, musí být podle Senátu postaveni před soud a potrestáni. Téměř totožné usnesení přijala také Sněmovna.

Stefančuk se začátkem dubna on-line připojil ke schůzce lídrů parlamentů Česka, Slovenska a Rakouska. Informoval je o nejnovějším vývoji ve své zemi a o tom, jak pokračují boje i snahy o mírová jednání.

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

Stefančuk poděkoval třem středoevropským zemím za pomoc a za vstřícné přijetí ukrajinských uprchlíků.

Do Česka podle odhadů dorazilo přes 300 tisíc Ukrajinců, hlavně žen a dětí. Šéf ukrajinského parlamentu požádal také o uvalení dalších sankcí vůči Rusku a o zabavování majetku ruských oligarchů.

Reklama

Výběr článků

Načítám