Hlavní obsah

Vysílat vojáky na krátké mise by mohla jen vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda by mohla mít pravomoc rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí až na 60 dnů, aniž by misi musel schvalovat parlament. Ústavní novelu, kterou předložila skupina poslanců napříč politickým spektrem kromě KSČM, v pondělí řešil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministři se s návrhem spíše ztotožňují, nakonec k němu zaujali neutrální stanovisko. Nyní ho posoudí Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Změna by mohla pomoci například ve chvílích, kdy se čeští občané ocitnou v cizině v ohrožení. Zjednodušit by se mohlo také vyslání jednotek české armády v misích v rámci takzvaných sil velmi rychlé reakce NATO.

„Cílem je rychlejší a operativnější vysílání ozbrojených sil České republiky mimo její území a chtějí zefektivnit rozhodování o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky,“ stojí v dokumentu.

Když chce nyní kabinet vojáky vyslat do zahraničí, misi musí schválit obě parlamentní komory.

Návrh podepsal i Stropnický

Vláda se s návrhem s ohledem na současnou bezpečnostní situaci spíše ztotožňuje, nakonec k němu zaujala neutrální stanovisko. Normu nyní proberou poslanci ve Sněmovně.

Pod návrhem jsou podepsáni poslanci napříč politickým spektrem, například Jana Černochová (ODS), Ivan Gabal (KDU-ČSL), Jan Hamáček (ČSSD) či David Kádner (Úsvit) i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám