Hlavní obsah

Mimo okres s potvrzením, za příbuznými jen výjimečně. Vláda zpřísnila opatření

– Praha • Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek rozhodl o výrazném omezení pohybu osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob.

Foto: ČTK

Andrej Babiš na tiskové konferenci

Článek

„Čas se krátí. Vidíme katastrofu, do které by mohla Česká republika spadnout. My si ale nemůžeme dovolit, aby zkolabovaly nemocnice,” zdůvodnil opatření ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda schválila nový nouzový stav

Domácí

„Pokud chceme snížit mobilitu, musíme snížit pohyb obyvatel. Zakážeme lidem opouštět území okresu. Jsou tam samozřejmě výjimky,” uvedl Hamáček. Například pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba potvrzení zaměstnavatele.

Pro cesty k lékaři a na úřady mimo okres s bydlištěm bude nutné čestné prohlášení či formulář. Nákupy budou možné jen v rámci okresu, schválila vláda.

Jak budou Češi cestovat z domova: Čestné prohlášení a účet za plyn v kapse

Domácí

Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště. Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Nasazeno může být též až 5000 vojáků, řekl po jednání kabinetu Hamáček.

„Chtěl bych požádat, abyste pochopili situaci. Je to strašně důležité. Doufám, že opatření budete dodržovat a společně to zvládneme. Jsem o tom přesvědčený,” doplnil premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám