Hlavní obsah

Vypovězení koaliční smlouvy neznamená odchod z vlády, řekl Babiš

Novinky, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepíše reorganizaci policie, hnutí ANO pravděpodobně vypoví koaliční smlouvu. Uvedl to vicepremiér Andrej Babiš, podle něhož by to však neznamenalo odchod z vlády.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vypovězení koaliční smlouvy neznamená, že odcházíme z vlády,” tvrdí Babiš.

V případě vypovězení koaliční smlouvy, o němž by muselo rozhodnout předsednictvo hnutí, by se podle Babiše ANO koaliční smlouvou i nadále řídilo. „Ale měli bychom uvolněné ruce,” odtušil Babiš.

„Budeme koaliční smlouvu dodržovat, ale na druhou stranu se budeme chovat jako pan Chovanec,” zaspekuloval si Babiš, jak by mohla vypadat případná spolupráce.

Ministr připomněl, že podle ANO dohodovací řízení zatím neskončilo a hnutí i nadále trvá na koaličním projednání reorganizace v policii. „My si myslíme, že žádná reorganizace není potřeba,” dodal Babiš.

Sobotka: Jinou variantu vlády nevidím

Podle premiéra Bohuslava Sobotky ČSSD krizi neeskaluje. „Prioritou je pokračovat v koaliční spolupráci s KDU-ČSL a ANO. Jinou stabilní variantu ve Sněmovně nevidím,” uvedl a vyzval k návratu k věcné diskusi.

„Je šance problém vyřešit. Jestli se začnou politizovat organizační změny, není to dobrý signál,” tvrdí Sobotka. Reakce Babiše ve smyslu vypovídání koaliční smlouvy podle něj není adekvátní. Koaliční partner by proto měl zvážit, jestli je to rozumný krok.

„Je tady věcné řešení, není potřeba se uchylovat k vypovídání koaliční smlouvy,” uzavřel Sobotka. Ministr vnitra by měl podle premiéra během července informovat vládu, jak policie reflektuje připomínky státních zástupců.

Politolog: Naprosto nestandardní

Politolog Jan Kubáček označil Babišovu vizi vypovězení koaliční smlouvy a pokračování vlády za „velmi nestandardní”. Babišova slova proto vnímá jako pokus o snětí odpovědnosti z rozbití vlády v situaci, kdy vláda je funkční a není zásadní argument pro její rozpad.

„Babiš si chce před voliči udržet svůj protestní étos,” míní Kubáček. „Spíš to chápu jako poziční hru a snahu udržet si iniciativu a hledání nějakého scénáře B,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám