Hlavní obsah

Vyjednávání ANO a ČSSD: Na programu shoda je, zbývá vyřešit personální věci

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Jednání mezi ANO a ČSSD o vládní spolupráci finišují. Ve středu večer se lídři stran sešli v Lidovém domě. Podle vicepremiéra Richarda Brabce (ANO) strany našly shodu na programu. Zbývá dořešit personální věci a obsazení ministerstev.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na archivním snímku

Článek

„I po dnešním jednání máme o čem jednat. To je závěr, že má smysl se potkávat i zítra. Nezavřeli jsme si vrátka,” oznámil po hodinovém jednání vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Shodli jsme se na tom, že má smysl se sejít ještě zítra, to je maximum, co k tomu můžu říct,” prohlásil ve středu předseda ČSSD Jan Hamáček a odešel.

Brabec upřesnil, že strany se víceméně dohodly na programu. „Nevidíme tam rozpory, které bychom nepřekonali,” řekl Brabec. Konkrétní ale nebyl. Největší neshody mezi ANO a soc. dem. doteď panovaly v oblasti zrušení karenční doby a daní. „Dotkli jsme se i personálních věcí, ale bude to hlavním předmětem zítřejší schůzky,” doplnil Brabec.

Ještě odpoledne ale situace tak idylicky nevypadala. Sociální demokraté ve středu odpoledne pohrozili ANO, že pokud neudělá ústupky, vyjednávání může velmi rychle zkrachovat. V pátek by o tom mohlo rozhodnout předsednictvo ČSSD, nebo v sobotu mimořádný sjezd strany.

Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to na Hradě uvedl Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola. Podle Zimoly je „docela možné, že pokud se nezmění status ze strany ANO a pana Babiše, vedení strany bude na sjezdu předkládat návrh na ukončení jednání s ANO.“ [celá zpráva]

Babiš ve vládě? Za vnitro nebo finance

ČSSD už minulý týden přišla s poměrně zásadním ústupkem. Prý by mohla tolerovat trestně stíhaného Andreje Babiše jako premiéra, pokud by dostala pět ministerstev a mezi nimi resort vnitra nebo financí. [celá zpráva]

S tím však ANO nesouhlasí, sociální demokracie má podle nich obsadit jen čtyři resorty. Vzalo si proto týden na rozmyšlenou.

Celá situace by se měla vyřešit ve čtvrtek. Na středeční schůzce totiž chyběl Babiš, který je s rodinou na dovolené na Kanárských ostrovech.

ANO a ČSSD mají dohromady ve Sněmovně jen 93 hlasů. Pro vyslovení důvěry je potřeba většina přítomných poslanců, v plném počtu tedy 101. Koalice ANO a ČSSD by se tak s největší pravděpodobností opírala o hlasy KSČM.

Výběr článků

Načítám