Hlavní obsah

Vydání hackera Nikulina do USA bylo protizákonné, rozhodl Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loňské vydání údajného ruského hackera Jevgenie Nikulina do USA, ke kterému došlo rozhodnutím ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, bylo protizákonné. Konstatoval to v úterý Ústavní soud (ÚS). Jeho rozhodnutí je ale zřejmě jen akademické, Nikulin totiž už sedí v americkém vězení, kde mu po přezkoumání jeho psychického stavu hrozí až 30 let vězení.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

Ministr Pelikán o rozhodl na konci března 2018 ve chvíli, kdy česká justice ve fázi kasační stížnosti ještě řešila Nikulinův případný nárok na humanitární azyl. Podle pozdějšího rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se ovšem Rus v azylovém řízení nemohl domáhat ochrany před vydáním do třetí země, v tomto případě do USA. Bylo by to podle soudu v rozporu s podstatou institutu mezinárodní ochrany.

Policisté zadrželi Nikulina v říjnu 2016 na základě amerického zatykače, tamní vyšetřovatelé ho vinili z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox. Prakticky současně s USA žádalo o jeho vydání i Rusko kvůli údajné internetové krádeži asi 80 tisíc korun.

Nikulinovo vydání do USA ocenilo americké velvyslanectví v Praze, naopak ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Pelikánův krok podkopává základy česko-ruské spolupráce. Česko se podle Rusů při rozhodování „neřídilo právními normami, nýbrž snahou znovu demonstrovat spojeneckou loajalitu, povýšenou v poslední době na úroveň absolutní priority“.

Nikulinovo vydání vyvolalo kritickou reakci také u prezidenta Miloše Zemana, který Pelikána loni v únoru žádal o Nikulinovo vydání do Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám