Hlavní obsah

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen

Aktualizováno

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen a chovanci starší 15 let budou přesunuti jinam. Ve středu to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Starosta Chrastavy rozhodnutí uvítal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Ve městě podle ní zůstane jen dětský domov se školou. Zrušení ústavu považuje za nejlepší řešení k uklidnění situace.

Ministryně reagovala na obavy, které podle ní neodůvodněně vyvolala bývalá ředitelka Markéta Sochorová. Ta rezignovala, když kontrola zjistila nepřijatelné praktiky při zacházení s chovanci ústavu. [celá zpráva]

V ústavu mělo docházet k porušování práv dětí. To kritizovalo ministerstvo i ombudsmanka Anna Šabatová.

Starosta zrušení vítá

Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) následně upozornil, že se občané obce po zmírnění pravidel v ústavu obávají o svou bezpečnost. Valachová to odmítla, ale uzavření ústavu považuje za nejlepší řešení pro stabilizaci situace.

Rozhodnutí ministryně zklamalo zástupce ředitele chrastavského ústavu Rudolfa Urbana. "Věřili jsme, že se to vyřeší a navrátí stav, co byl před tím," řekl. Obává se toho, co bude se zaměstnanci chrastavského zařízení. "Kapacita dětského domova je 14 míst, výchovného 22. Utlumení tedy bude více než poloviční," dodal.

Rozhodnutím ministryně naopak uvítal starosta Canov. "Pro nás je to krok správným směrem. To nejhorší se odstraní, ale úplně nejásám. Zůstanou tady problematické děti do 15 let a i tam by měl být nějaký režim a zodpovědné vedení," řekl.

Podle něj stále trvá pozvání pro ministryni školství na zasedání zastupitelstva města, aby se vyjádřila k dění ve výchovném ústavu. Zasedání se uskuteční v pondělí 27. června.

Valachová mírní obavy

Bývalá ředitelka podle ministryně pravděpodobně neinformovala vedení Chrastavy o tom, že bylo dlouhodobě 30 procent dětí na útěku. Navzdory informacím v médiích není podle ní v zařízení aktuálně umístěn nikdo, z koho by měli mít občané obavy.

"Důkladně jsem se informovala na každého chlapce včetně toho, jestli se jedná o zvlášť nebezpečné delikventy. Žádní vrazi se v daném zařízení nenacházejí a minulost chlapců se nijak neliší od jiných zařízení," uvedla Valachová.

Ministryně je přesvědčena, že jinde se práva dětí neporušují. Na základě bodového systému, v němž byla výrazně vyšší šance získat negativní hodnocení, byly v Chrastavě chlapcům v ústavu omezovány vycházky i kontakt s rodinou. Řídilo se tím také třeba pořadí při výdeji stravy.

Zeman zkritizoval ombudsmanku

Prezident Miloš Zeman při návštěvě arménské metropole Jerevan na dotaz českých novinářů ještě před oznámením o uzavření chrastavského ústavu řekl, že "ministryně Valachová v dobré vůli naletěla paní ombudsmance (Anně) Šabatové, jejíž rady se vyznačují tím, že kdokoli je přijme, ten se dopustí chybného rozhodnutí".

Na základě soudního rozhodnutí je v ústavu umístěno 36 chlapců ve věku 12 až 18 let.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministerstvo školství dočasně pověřilo vedením ústavu někdejší dlouholetou ředitelku výchovného ústavu v Brně Soňu Cpinovou. Když začala měnit režim v ústavu, setkala se s obavami, jaké důsledky uvolněná pravidla přinesou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám