Hlavní obsah

VV věští novou krizi v koalici

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné považují za nezodpovědné, že TOP 09 po zažehnání koaliční krize kvůli církevním restitucím „otevřela Pandořinu mediální skříňku s tématem, o kterém se má tiše vyjednávat“. Řekl to na tiskové konferenci předseda klubu VV Vít Bárta na adresu koaličního partnera TOP 09, který odmítá referendum o budoucí evropské rozpočtové smlouvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John (vlevo) s šéfem poslaneckého klubu Vítem Bártou

Článek

„Nyní se čeká na finální verzi smlouvy, ale vláda navrhne jako proces pro případné přijetí nových pravidel referendum, i když TOP 09 byla proti. Proces se tedy bude řešit i v parlamentu, až bude předložen návrh ústavního zákona o referendu,“ uvedl předseda VV Radek John. Podle něho VV trvají na referendu, neboť smlouva o rozpočtové unii je změnou primárního práva a toto přistoupení je zásadní změnou práv občanů ČR.

„Pokud se jich hodlají vzdát, tak je zapotřebí, aby o nich bylo rozhodnuto v referendu, v souladu s koaliční smlouvou,“ dodal John.

Koaliční shoda je nutná

Bárta na dotaz Práva, zda zákon bude předložen i přes nesouhlasné stanovisko všech tří koaličních stran, odpověděl, že „interpretace hlasování na vládě nepřísluší jakékoli politické straně“. Podle něho jsou ale „ostrá slovíčka, která v této souvislosti v nedávných dnech pronesli především politici TOP 09, velmi nefér a ukvapená“.

„Přijde mi to tak, jako když vyjednáváte jakoukoli smlouvu, tak se hádáte o každý paragraf, a do toho začít křičet, že teď hned musíme vědět, že tu smlouvu podepíšeme, je velmi netaktické, nediplomatické. Platí v politice i v byznysu, že nekřičím, že za každou cenu podepíšu, dokud se důsledně nepohádám o každý paragraf té smlouvy, abych hájil maximum zájmů občanů ČR,“ prohlásil Bárta, podle kterého prohlášení koaličního partnera omezují dopředu našim diplomatům možnost jednání.

VV přivítaly podle Johna usnesení vlády k nutnosti nalézt úspory škrtáním v byrokracii. Vláda tím zajistí peníze na církevní restituce, aniž by se krátily rozpočty jednotlivých resortů. Jak uvedl Bárta, právě toto rozhodnutí vlády je, jak doufá, tečkou za církevními restitucemi, což je to, co měly VV na mysli, když slibovaly, že do 14 dnů se ještě k tomuto tématu vrátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám