Hlavní obsah

Je opravdu AstraZeneca lepší než ostatní? Možná se ministerstvo spletlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vakcína společnosti AstraZeneca má po první dávce pro seniory účinnost 94 procent, uvedlo v úterý ministerstvo zdravotnictví s odkazem na data Řídícího výboru EU pro nákup vakcín. Nikde jinde se však tato informace neobjevila, neinformuje o ní ani sama AstraZeneca. Vakcinolog Roman Chlíbek Novinky upozornil, že ministerstvo mohlo zaměnit pojmy a číslo 94 ve skutečnosti udává ochranu před hospitalizací.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca.

Článek

„Dobrá zpráva! Účinnost vakcíny od AstraZeneky je už po 1. dávce u osob nad 65 let 94 %. Nová data představil Řídící výbor EU pro nákup vakcín. Pro porovnání, u vakcín od Pfizer je to 85 %,“ uvedlo na Twitteru ministerstvo zdravotnictví.

Evropské instituce ani samotná AstraZeneca tuto informaci zatím neuvádějí.

Mnoho zemí naopak seniory touto vakcínou vůbec neočkuje, protože pro prokázání její účinnosti u seniorů nebyl proveden dostatek testů.

Chlíbek: Druhou dávku vakcíny AstraZeneky je potřeba oddálit. Pak funguje lépe

Domácí

Účinnost vakcíny AstraZeneca se dosud udávala kolem 70 procent po podání obou dávek. V posledních dnech se ovšem objevily informace, že pokud se druhá dávka odsune až o 12 týdnů po první, účinnost očkování vzroste. Mluvil o tom v pondělí například vakcinolog Roman Chlíbek.

Ten v úterý po zveřejnění informace o účinnosti vakcíny 94 procent Novinkám řekl, že ministerstvo zřejmě zaměnilo pojmy.

„Mám k dispozici publikaci, která ještě nevyšla. Jsou to data AstraZeneca ze studie 5,4 milionu obyvatel očkovaných ve Skotsku. Nevím, jestli nemyslí tyto data, ale špatně to nepochopili. Ukazují 94% účinnost první dávky AstraZeneca v prevenci hospitalizací. To je zásadně něco jiného. Po druhé dávce byla účinnost dokonce 100 %, protože nikdo z očkovaných během studií, co se dělaly před registrací, neskončil v nemocnici, anebo neměl závažný průběh. Ale to se nedá srovnávat s těmi 81 %, což je účinnost před vznikem onemocnění, a sice, že člověk vůbec neonemocní. Je otázka, jestli trošku nezamíchali tyhle pojmy,” řekl Chlíbek.

Dodal, že ve stejné studii vyšla účinnost první dávky vakcíny Pfizer v prevenci hospitalizací 85 procent.

Mluvčí resortu Barbora Peterová na dotaz Novinek, co má resort oním číslem 94 na mysli a z čeho vychází, uvedla, že platí to, co bylo uvedeno, podrobnosti prý k dispozici nemá.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

Česko zatím dovezlo 76 000 dávek vakcíny AstraZeneca, vyočkovalo se zatím ovšem pouze 10 000. Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v úterý potvrdil, že v ČR jsou desítky tisíc nespotřebovaných dávek vakcíny od AstraZeneky, dále se ale k tématu odmítl vyjádřit, protože to prý na úterní tiskovou konferenci nepatřilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám