Hlavní obsah

Vrtulníkový roj okamžité reakce v Přerově zanikne

Novinky, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Se samostatnou vrtulníkovou jednotkou, vyčleněnou před dvěma a půl lety pro síly okamžité reakce NATO, už velení české armády v budoucnu nepočítá. O osudu jednotky bylo podle mluvčí velitelství vzdušných sil ve Staré Boleslavi Sabiny Introvičové rozhodnuto v souvislosti s reformou armády i se změnami ve strukturách NATO.

Foto: Divadlo Dno

Divadelní představení na motivy úspěšného komiksu.

Článek

Jak uvedla, od začátku příštího roku bude tato jednotka zařazena jako celek do 33. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše v Přerově. "Nepůjde o její zrušení. Jednotka by měla být i nadále akceschopná podle požadavků NATO," sdělila Právu Introvičová. Jedinou změnou prý bude, že logistickou podporu zajistí vrtulníková základna.

"Až na tři vojáky by mělo všech 150 příslušníků tohoto roje od začátku ledna přejít do naší sestavy," potvrdil Milan Kouřil, mluvčí přerovské základny.

Elitní útvar čeká stěhování

Vrtulníková jednotka okamžité reakce, která v posledních letech absolvovala náročná cvičení v Itálii nebo Norsku, patří vedle roty chemiků a části vojenské nemocnice k jediným útvarům v armádě schopným se v průběhu pěti až sedmi dnů přemístit na kterékoli místo v Evropě, a tam samostatně působit.

Někteří vojáci ale mají obavy, že po zařazení elitní vojenské jednotky, sestávající se čtyř modernizovaných strojů Mi-17, mezi ostatní letky helikoptér se její reakční doba pro nasazení několikanásobně prodlouží. "Pracně získané zkušenosti pilotů z létání v extrémních podmínkách se asi postupně rozmělní. Je to škoda," poznamenal ve čtvrtek zklamaně jeden z letců.

Celá přerovská základna vrtulníků se má podle nedávného rozhodnutí ministerstva obrany za čtyři roky přestěhovat na vojenské letiště do Náměště nad Oslavou. Nic na tom v minulých dnech nezměnila ani snaha hejtmana Olomouckého kraje Jana Březiny (KDU-ČSL) a přerovského starosty Jindřicha Valoucha (ČSSD), kteří se snažili u ministra obrany Miroslava Kostelky rozhodnutí o stěhování základny z Přerova zvrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám