Hlavní obsah

Vondrova demise nahrává dalším změnám ve vládě, míní Peake

Právo, rsk, jov
Aktualizováno

Koaliční partneři označili odchod ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) z kabinetu za jeho rozhodnutí. Možné rošády resortů mezi vládními stranami nechtěli komentovat, neboť žádná oficiální jednání prý zatím neproběhla. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) nicméně připustila, že Vondrův odchod dalším změnám nahrává.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že jde o Vondrovo rozhodnutí. „Mohu mu poděkovat za dvouletou spolupráci a popřát mu mnoho štěstí do dalšího působením,“ prohlásil.

Na dotaz, co říká tomu, že Nečas Vondru nazval nejkompetentnějším ministrem obrany za posledních 20 let, podotkl, že jde o hodnocení premiéra. „Předseda vlády má právo na hodnocení svých ministrů. Jeho hodnocení beru na vědomí,“ řekl Kalousek. Vondrovo působení odmítl hodnotit. „Ministr nemůže hodnotit své kolegy. Nás může hodnotit veřejnost a premiér,“ dodal.

O změnách ve vládě Kalousek spekulovat nechtěl, podle něj je to jen otázka na premiéra či předsedu koaliční strany. Na dotaz, zda by se případná vládní rošáda mohla dotknout i TOP 09, prohlásil: „Nejednáme o ničem takovém.“

Peake: Oficiální informace k dalším změnám nejsou

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) uvedla, že nezbývá, než Vondrovi „vyseknout poklonu, jakým vyvodil politickou odpovědnost za neúspěch v senátních volbách“. „Za svoji činnost na ministerstvu obrany se rozhodně stydět nemusí,“ řekla Právu.

Co se týče možných změn ve vládě, tak Peake prohlásila, že odchod Vondry tomu nahrává. „Je uvolněno více než jedno místo, takže těch alternativ řešení je na stole několik. Na řešení nespěcháme, řekli jsme si s premiérem, že by se situace měla vyřešit do první prosincové dekády,“ doplnila.

Na dotaz, zda by sama mohla jít na resort dopravy či obrany, odpověděla: „Všechno jsou alternativy, o kterých je řeč, ať už kuloárně či oficiálně. Budeme se k nim vyjadřovat, až budou oficiální alternativy.“

Vondru ocenila ČSSD

Pochvaly se Vondra dočkal od opoziční sociální demokracie. Ministrovo působení ocenil stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček. „Alexandra Vondry jsem si po odborné stránce vážil a bylo mi ctí se s ním politicky utkávat. Rezortu obrany pak přeji, aby do jeho čela usedla osoba, která bude k armádě přistupovat stejně odpovědně jako odstupující ministr Vondra,“ uvedl ve středu Hamáček v tiskovém prohlášení.

Podle stínového ministra je namístě ocenit pozitivní kroky, o které Vondra usiloval.  „Hlavně po svém nástupu se Vondra pokusil nastartovat řadu důležitých transformačních procesů. Oceňuji proto jeho snahy připravit dlouhodobý koncepční rámec pro rozvoj armády, a dát tak vojákům tolik potřebnou jistotu ohledně budoucího směřování rezortu obrany. Vondra též přispěl ke zlepšení tolik kritizovaných akvizičních praktik a pokusil se o rozkrytí některých klíčových korupčních kauz z minulosti,“ sdělil Hamáček.

Reklama

Související články

Ministr obrany Vondra rezignoval

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ve středu oznámil svou rezignaci, která nabude účinnosti příští pátek. Důvodem je prý nedostatečná důvěra voličů projevená...

Výběr článků

Načítám