Hlavní obsah

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN) informovala kancléře Vratislava Mynáře o stavu prezidenta Miloše Zemana ve středu 13. října, uvedl na pondělním tiskovém brífinku předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Až o den později byl přitom u prezidenta s Mynářem šéf Sněmovny Radek Vondráček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

Mynář přitom v pondělí Senát a jeho předsedu Vystrčila obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví.

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

Domácí

Návštěva předsedy Sněmovny Vondráčka v nemocničním pokoji prezidenta Miloše Zemana vyvolala kritiku i pochybnosti o jejím průběhu.

DOKUMENT: Plné znění článku 66 Ústavy ČR

Dokumenty

Nemocnice uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče ve čtvrtek přivedl kancléř Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře, návštěvu označila za nežádoucí událost a distancovala se od Vondráčkových optimistických výroků o zdravotním stavu hlavy státu.

Vondráček v pondělí pro Českou televizi uvedl, že prohlášení ÚVN a jeho dřívější vyjádření, že byl Zeman minulý čtvrtek v pořádku, nejsou v rozporu.

Babiš: Zpráva o Zemanově zdravotním stavu mě překvapila

Domácí

„Já nejsem doktor, nejsem schopen komentovat jeho stav, z jedné schůzky to nejsem schopen posoudit,” uvedl Vondráček.

„S aktivací článku 66 ústavy (prezident není schopen vykonávat svou funkci) jsem ale opatrný. Měla by to případně udělat až nová Sněmovna,” dodal Vondráček.

Podepsal dokument, který nebyl potřeba

Vondráček od Zemana přinesl podepsané rozhodnutí o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu, které pro první schůzi poslanců ale není nezbytně nutné – komora by se mohla 30 dní po volbách sejít i bez prezidenta.

„Pan prezident při podpisu listiny (svolání nové Sněmovny na 8. listopadu) vtipkoval, rozhodně nebyl v tak špatném stavu, jak se psalo,” doplnil Vondráček.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Vystrčil na brífinku dále uvedl, že s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala není prezident nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Vystrčil také uvedl, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá. Možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech je proto málo pravděpodobná.

Co je s prezidentem Zemanem? Další brífink Hradu nedal odpověď

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám